Ambalaža je iznimno važna komponenta kod pakiranja hrane. Ne samo da štiti prehrambene artikle od eventualnih utjecaja vanjske kontaminacije, bilo u skladištima proizvođača i distributera bilo na policama u maloprodaji već ima i niz ostalih funkcija.
Kvalitetna ambalaža, prije svega, smanjuje troškove skladištenja, doprinosi stabilnosti i očuvanju kakvoće hrane tijekom roka njezine trajnosti te istodobno pruža i pogodnost cjelovita informiranja potrošača. Kod kvalitetnih pakiranja kupci mogu vidjeti jesu li se na proizvodu dogodile možda neke promjene koje ukazuju na neispravnost proizvoda, što je iznimno važno za sigurnost hrane. Međutim, proizvođači koriste i raznovrsna sigurnosna zatvaranja pakiranih namirnica kako bi potrošači mogli uočiti da količina pojedinog upakiranoga proizvoda možda naknadno nije mijenjana, odnosno da izvorno tvorničko pakiranje u međuvremenu nije otvarano. Upravo zbog velikih očekivanja potrošača vezanih za sigurnost hrane prehrambena industrija već dosta dugo i sustavno radi i na novim metodama procesiranja hrane. U takve postupke spadaju primjerice, procesuiranje hrane visokim tlakom, ozonom, ionizacijom, zračenjem, ultrazvučno i ultrapasterizacijom.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu