Kako pakiraju PIK Vrbovec, Gavrilović, Vindija i Podravka

Autor: Božica Babić , 18. ožujak 2013. u 19:48
250 milijuna kuna PIK Vrbovec uložio je u novi pogon za pakiranje i skladištenje

Upravo zbog velikih očekivanja potrošača prehrambena industrija sustavno radi i na novim metodama pakiranja hrane.

Ambalaža je iznimno važna komponenta kod pakiranja hrane. Ne samo da štiti prehrambene artikle od eventualnih utjecaja vanjske kontaminacije, bilo u skladištima proizvođača i distributera bilo na policama u maloprodaji već ima i niz ostalih funkcija.

Kvalitetna ambalaža, prije svega, smanjuje troškove skladištenja, doprinosi stabilnosti i očuvanju kakvoće hrane tijekom roka njezine trajnosti te istodobno pruža i pogodnost cjelovita informiranja potrošača. Kod kvalitetnih pakiranja kupci mogu vidjeti jesu li se na proizvodu dogodile možda neke promjene koje ukazuju na neispravnost proizvoda, što je iznimno važno za sigurnost hrane. Međutim, proizvođači koriste i raznovrsna sigurnosna zatvaranja pakiranih namirnica kako bi potrošači mogli uočiti da količina pojedinog upakiranoga proizvoda možda naknadno nije mijenjana, odnosno da izvorno tvorničko pakiranje u međuvremenu nije otvarano. Upravo zbog velikih očekivanja potrošača vezanih za sigurnost hrane prehrambena industrija već dosta dugo i sustavno radi i na novim metodama procesiranja hrane. U takve postupke spadaju primjerice, procesuiranje hrane visokim tlakom, ozonom, ionizacijom, zračenjem, ultrazvučno i ultrapasterizacijom.   

PIK Vrbovec
Iako koncern Agrokor ima više tvrtki koje se bave proizvodnjom i pakiranjem hrane mesna industrija PIK Vrbovec svakako je lider po količinama ne samo unutar tog sustava već i ukupna lokalnog tržišta. PIK je u ljeto 2012. u proizvodnju pustio novu tvornicu za proizvodnju trajnih salama, ali i novi pogon za narezivanje i pakiranje mesnih prerađevina te skladište gotove robe u što je uložio više od 250 milijuna kuna. PIK-ov pogon za narezivanje i pakiranje ima kapacitet 1500 tona godišnje, radi se o inovaciji prvoj takve vrste na hrvatskom tržištu, i to u kategoriji koja je postala najbrže rastuća u segmentu mesnih proizvoda. Za pakiranje mesnih prerađevina u PIK-u primjenjuju Flow-pack pakiranje – inovativno pakiranje, po kojemu su lider na tržištu. I ovo pakiranje radi se u kontroliranoj atmosferi u definiranim omjerima dušika i ugljičnog dioksida, gdje je ukupna količina atmosfere ispod 0,5 posto. Riječ je o inovativnom pakiranju koje čuva kakvoću proizvoda jer, proizvod ne gubi na težini i zaštićen je od vanjskih utjecaja. 

Gavrilović
Iz petrinjskog Gavrilovića, najstarije mesne industrije na hrvatskom tržištu, poručuju da se u njihovim proizvodnim pogonima oduvijek velika pozornost posvećuje pravilnom odabiru ambalaže. Da bi se održala kakvoća i svježina  proizvoda, iznose, koriste nekoliko načina pakiranja, i to ovisno o vrsti i trajnosti proizvoda.Trajne konzerve, pojašnjavaju na toj adresi, uglavnom se pakiraju u metalnu ambalažu, a trajne i polutrajne kobasice kao i svježe meso u polimernu ambalažu. Radi se, navode dalje, o primarnoj ambalaži koja je u neposrednom kontaktu s proizvodom i mora udovoljavati i svim zakonskim propisima za materijale i predmete koji dolaze u neposredan kontakt s hranom. Polimerna ambalaža se koristi u obliku višeslojnih folija i vrećica. Pakiranje može biti pod vakumom ili u modificiranoj atmosferi plinova, ovisno o vrsti proizvoda.

Vindija 
U sklopu svog proizvodnog procesa Vindija, ističu u varaždinskoj tvrtki, osobitu pozornost posvećuje kakvoći pakiranja svih svojih proizvoda, pri čemu se vodi isključivo najsuvremenijim svjetskim trendovima. Upotrebljavaju, tvrde, najnapredniju raspoloživu tehnologiju, strojeve, uređaje i vrste ambalaže renomiranih proizvođača čija je kvaliteta prepoznata na svjetskoj razini. U suradnji s proizvođačima neprestano rade na implementaciji novih i kvalitetnih rješenja, prateći zahtjeve tržišta i suvremene trendove u pakiranju. Održavanje i unaprjeđenje kvalitete pakiranja proizvoda sastavni je dio poslovnog procesa, u koji ulažu neprestano i kroz sve godine rada, kažu u Vindiji.

Podravka
Asortiman Podravkine mesne industrije Danica obuhvaća polutrajne i trajne proizvode. Od trendova u ovom segmentu pakiranja u pogonima Danice, podsjećaju, već je implementirana većina poznatih rješenja u ovoj vrsti proizvodnje. Postoje mogućnosti uvođenja i novijih rješenja u dva smjera, s aspekta automatizacije i aspekta ambalaže (koja su često povezana), navode u svom odgovoru u Podravci međutim, ne iznose hoće li možda uskoro posegnuti za takvim ulaganjima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close