Čuvajte se zmija, ove godine protuotrova nema u svim dijelovima zemlje

Autor: Poslovni.hr , 08. srpanj 2022. u 08:49
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Od početka godine obavljeno je 17 intervencija vezanih za ugriz ili sumnji na ugriz zmije.

Dolaskom ljeta povećava se i broj napada zmija na ljude, s obzirom na to da znatno više vremena provodimo izvan kuće. Od početka godine obavljeno je 17 intervencija vezanih za ugriz ili sumnji na ugriz zmije, piše N1. Iako nije bilo smrtnog slučaja skoro već 10 godina, to nije razlog za neoprez, osobito na otocima i zaleđu – gdje protuotrova nema.

Ljeto i lijepo vrijeme izvlači i ljude, ali i životinje na otvorenom. Tako i zmije, poput nas, napuštaju svoja staništa u potrazi za hranom i suncem. Zato od travnja do srpnja Vlado i Darko, jedini lincencirani zmijolovci, imaju pune ruke posla.

“Kad ju nađemo, imamo naše kukice s kojima se pomažemo da ih ne hvatamo rukama i spuštamo ih u kutiju. Kad ju smjestimo u kutiju, onda ju zbrinjavamo, fotografiramo, upišemo gps koordinate gdje smo je uhvatili i idemo dalje”, kaže Vlado Lađarević, dopredsjednik Udruge za zaštitu životinja ‘Zmijolovac’.

Petnaest vrsta zmija obitava u Hrvatskoj, od čega su tri otrovne: žutokrug, riđovka i poskok. Nemojte ih dirati ili ubiti, jer su kazne ogromne: od 7 do 200 000 tisuća kuna. U slučaju ugriza nazovite 194 i ne radite ništa

“Zmiju nikako dirati, obavezno je zaobići i ona će sama otići, nikada sama neće napadati ljude. Prema istraživanju, preko 90% zmija u susretu s čovjekom strada od ljudske ruke”, rekao je Lađarević.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close