Najveći projekt u povijesti Općine Kostrena

Autor: Poslovni.hr , 22. travanj 2017. u 11:01
Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Za ovaj posao, koji uključuje i izradu troškovnika buduće gradnje te ishodovanje građevinske dozvole, »tuku« se dva poznata arhitektonska ureda

Oko izrade glavnog projekta budućeg Doma za starije i nemoćne osobe u Pavekima, tog najvećeg projekta u povijesti Općine Kostrena čija se vrijednost procjenjuje na sedamdesetak milijuna kuna, povela se nesmiljena, mada i pomalo čudna bitka između dva arhitektonska ureda. Zbog postupka koji se još uvijek vode pred Državnom komisijom za kontrolu postupka javne nabave, u ovom trenutku izvjesno je jedino to da je realizacija ovog mega-projekta, za kojeg se posebno založila načelnica Kostrene Mirela Marunić, već sada pomaknut za pet mjeseci u odnosu na dinamički plan kakvom se lani nadala aktualna općinska vlast.

Kada je u prosincu prošle godine Općina Kostrena raspisala natječaj za izradu glavnog projekta budućeg Doma, njezine stručne službe procijenile su vrijednost posla na 1,5 milijuna kuna. Međutim, pojavio se arhitektonski ured koji je spreman taj posao obaviti za trostruko nižu cijenu i oko 100.000 eura jeftinije od drugog ponuđača na natječaju. Ovakvo drastično odstupanje, kako od procijenjene vrijednosti javne nabave, tako i između sama dva ponuđača nešto je što se u praksi javne nabave prilično rijetko zbiva, piše Novi list.

Za ovaj posao, koji uključuje i izradu troškovnika buduće gradnje te ishodovanje građevinske dozvole, »tuku« se dva poznata arhitektonska ureda. Jedna je zagrebačka podružnica bečkog ureda ATP-a koji su, između ostalog, projektirali riječki ZTC i West Gate u Zagrebu. Upravo su oni ponudili da će taj posao obaviti za svega 490.000 kuna, bez PDV-a. Drugi je Capital ing, također iz Zagreba, a široj javnosti vjerojatno će biti zanimljiv podatak da je riječ o tvrtki u kojoj je jedan od suvlasnika bivši HSS-ov čelnik i predsjednik Hrvatskog sabora, Zlatko Tomčić. Njihova je ponuda bila na 1,25 milijuna kuna, također bez PDV-a. Koji je razlog ovako neuobičajenim odstupanjima u cijenama, nismo uspjeli saznati jer i u Capital ingu i u ATP Projektiranju zasad šute, uz obrazloženje da se o svemu ne mogu službeno očitovati dok je postupak pred Državnom komisijom u tijeku.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Svi se prave kao ne kuže što se događa, ja mogu taj posao odraditi za 1 kunu, samo ću u troškovnike ubaciti materijale za koje moja ekipa ima licence za distribuciju i pokupit ću 5% od prodajne marže. Od 70 milijuna, ubacim 30 milijuna kuna svojih pločica, parketa, rasvjete, fasadnih sustava, vodo, elektro strojarskih instalacija,izolacija.. i eto mi u džepu milijun i po kuna. Kriminal, eto što je tu.

New Report

Close