Croatia Airlines: Iskreno žalimo zbog neugodnosti koje će štrajk prouzročiti

Autor: Poslovni.hr , 17. svibanj 2013. u 18:05
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Sindikati nisu spremni obustaviti industrijsku akciju u svrhu nastavka pregovora i normalizacije poslovanja Croatia Airlinesa, kažu iz CA.

Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ) i Hrvatski sindikat prometnih pilota (HSPP) i dalje ne pristaju na uvjete ponuđene aneksom kolektivnog ugovora, unatoč tome što im je Uprava Croatia Airlinesa ponudila maksimalne moguće ustupke, priopćeno je iz Croatia Airlinesa.

Spomenuto priopćenje prenosimo u cijelosti i bez izmjena:

Sindikati nisu spremni obustaviti industrijsku akciju u svrhu nastavka pregovora i normalizacije poslovanja Croatia Airlinesa.

Zbog svega toga poslodavac smatra kako sindikati nisu voljni obustaviti štrajk i pristupiti daljnjim pregovorima, te da nisu spremni učiniti nužne ustupke i barem djelomično odstupiti od svojih zahtjeva. U prilog tome ide i činjenica da su SKOZ i HSPP uvjetovali prekidanje štrajka i nastavak pregovora produljenjem svih prava iz prijašnjega kolektivnog ugovora, što je poslodavcu krajnje neprihvatljivo jer je upravo kolektivni ugovor predmet razgovora i prijepora.

Croatia Airlines ne može pristati na trenutne zahtjeve sindikata jer bi tako pristao na dugoročne i značajne gubitke, koji bi mogli ozbiljno ugroziti proces restrukturiranja, odnosno opstojnost kompanije.

Uprava Croatia Airlinesa spremna je u bilo kojem trenutku nastaviti razgovore s predstavnicima HSPP-a i SKOZ-a, ako dva sindikata pokažu spremnost za prekid industrijske akcije i tako omoguće normalizaciju prometa i poslovnih procesa tijekom predstojećeg vikenda. To je, prije svega, u interesu putnika i zaposlenika Croatia Airlinesa, kao i vlasnika kompanije čije je interese Uprava obvezna štititi.

Također, u interesu je kompanije da se štrajk što prije završi zbog značajnih financijskih šteta koje uzrokuje, a one su, nakon četvrtog dana štrajka, u ukupnom iznosu veće od 4 milijuna kuna. Ukoliko industrijska akcija SKOZ-a i HSPP-a potraje, nije isključeno kako će kompanija biti primorana pristupiti i krajnjim mjerama, kao što je prodaja zrakoplova, što posljedično može uzrokovati povećanje tehnološkog viška zaposlenika.

S obzirom da će se štrajk SKOZ-a i HSPP-a nastaviti i sutra, a vjerojatno i tijekom nedjelje (19. svibnja 2013.), međunarodni i domaći redoviti letovi i dalje će se obavljati prema izmijenjenom redu letenja. Očekuje se djelomični poremećaj prometa jer će se većina putnika prevoziti zrakoplovima Croatia Airlinesa prema redovnom redu letenja, a jedan dio putnika zrakoplovima partnerskih kompanija, odnosno unajmljenim zrakoplovima.

Za sutrašnje letove (subota, 18. svibnja 2013.) ukupno je predbilježeno gotovo 5800 putnika.

Sve informacije o smanjenom opsegu letenja i točan raspored svih letova objavljeni su na internetskim stranicama www.croatiaairlines.hr.

Putnicima i korisnicima usluga Croatia Airlinesa na raspolaganju su besplatni telefon 0800 7777  te telefoni Kontakt centra (+385 1) 6676 555 i 062 500 505, na kojima mogu dobiti detaljnije informacije o letovima i uvjetima putovanja tijekom štrajka. Radno vrijeme kontakt centra za vrijeme trajanja štrajka je od 7 do 21 sat.

Svi putnici koji su rezervirali ili kupili kartu za neki od letova u vrijeme štrajka moći će je zamijeniti bez nadoplate. U slučaju da putnik zatraži povrat novca za kupljenu kartu, na raspolaganju su mu sljedeće mogućnosti: potpuni povrat novca za neiskorištene karte,  djelomični povrat za djelomično iskorištene karte, potpuni povrat novca uvećan za 25 posto neto tarife. U tom se slučaju ne isplaćuje novac, već se izdaje vrijednosni dokument koji se može zamijeniti za kartu za neki od letova Croatia Airlinesa (MCO).

Croatia Airlines iskreno žali zbog neugodnosti koje će štrajk prouzročiti te svojim putnicima zahvaljuje na razumijevanju.

Komentirajte prvi

New Report

Close