Croatia Airlines dobila 7 zvjezdica

Autor: Josip Bohutinski/VL , 09. listopad 2018. u 09:54
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Od drugih aviokompanija koje lete u Hrvatsku naslabije su ocjene dobile primjerice Ryan Air i Norwegian Air, i to po četiri zvjezdice.

Hrvatska nacionalna aviokompanija Croatia Airlines dobila je od svjetske agencije Airline Ratings, koja osim sigurnosti avioprijevoznika ocjenjuje i njihov ukupni proizvod, najvišu moguću ocjenu za sigurnost – sedam zvjezdica. Što se tiče sigurnosti aviokompanija, ona se ocjenuje prema pet kriterija.

Prvi je ima li avioprijevoznik IATA-in (Međunarodna udruga zračnog prometa) certifikat IOSA koji je međunarodno priznat i prihvaćen sustav ocjenjivanja operativnih sustava upravljanja i kontrole sustava zrakoplovne tvrtke. Registracija za certifikat IOSA i njegova revizija nisu obvezne, stoga zrakoplovna tvrtka koja nema taj certifikat ili nije uspjela proći reviziju ili je odlučila da u tome neće sudjelovati.

Za posjedovanje tog certifikata dobivaju se tri zvjezdice. Drugi je kriterij je li aviokompanija na crnoj listi EU, a treći je li u posljednjih 10 godina imala nesreću s poginulim osobama. Ako kompanija nije na crnoj listi i nije imala nesreću s poginulima dobiva po jednu zvjezdicu za svaki od tih kriterija. Sljedeći je kriterij ima li zrakoplovna tvrtka dopuštenje američkih saveznih zrakoplovnih vlasti. Ako ima, dobiva jednu zvjezdicu.

Posljednji kriterij odnosi se na to ispunjava li država u kojoj je avioprijevoznik registriran sigurnosne parametre ICAO-a. Međunarodna organizacija civilnog zrakoplovstva (ICAO) među ostalim postavlja standarde i propise za sigurnost zrakoplovstva. Ako država ispunjava te parametre, aviokompanija registrirana u njoj dobiva jednu zvjezdicu. Sedam zvjezdica za sigurnost dobila je i Air Serbia, a primjerice slovenska kompanija Adria Airways ocijenjena je sa šest zvjezdica. Adria nije dobila zvjezdicu za kriterij ispunjavanja sigurnosnih parametara ICAO-a. Slovenija, prema navodima Airline Ratingsa, ispunjava samo tri od osam tih kriterija. Crnogorski Montenegro Airlines pak dobio je pet zvjezdica, i to zato što nema dopuštenje američkih zrakoplovnih vlasti, a Crna Gora ispunjava samo četiri od osam kriterija ICAO-a.

Od drugih aviokompanija koje lete u Hrvatsku naslabije su ocjene dobile primjerice Ryan Air i Norwegian Air, i to po četiri zvjezdice. Ti niskobudžetni avioprijevoznici nisu ispunili kriterij posjedovanja certifikata IOSA. Lufthansa, British Airways, KLM, Austrian Airlines i Emirates primjerice dobili su po sedam zvjezdica, a Air France, Turkish i FlyDubai po šest zvjezdica jer su imali nesreće s poginulima u posljednjih 10 godina.     

Komentirajte prvi

New Report

Close