Cres dobiva siranu vrijednu više od pet milijuna kuna

Autor: Marta Duić , 02. travanj 2019. u 07:42
Kapacitet sirane je do 1000 litara dnevno/Boris Ščitar/VL/PIXSELL

Žele obnoviti tradiciju otočnog ovčarstva i surađivati s OPG-ima i sirarima.

U selu Loznati na otoku Cresu u ponedjeljak je započela izgradnja sirane Poljoprivredne zadruge Loznati.

Kako objašnjava upravitelj zadruge Bruno Žic, cilj im je otočnom stočarstvu vratiti staru slavu i održati tradiciju ovčarstva koja je godinama prisutna na otoku.

"Sedamdesetih godina prošlog stoljeća na ovom je mjestu bila sirana i mi smo odlučili dati naš doprinos očuvanju te tradicije.

Poljoprivredna zadruga Loznati mala je obiteljska zadruga, imamo sedam članova i otvoreni smo za suradnju s malim OPG-ima i proizvođačima sira. Želja nam je da se što više ljudi vrati ovčarstvu, vrlo smo ambiciozni te ćemo pokušati vratiti nekadašnje brojke", kaže Žic.

Kako tvrdi, kapacitet sirane je 500 litara mlijeka po smjeni, odnosno 1000 litara dnevno, a vrijednost investicije je 5.600.000 kuna. 

"Od ukupne investicije, dva milijuna kuna je bespovratno jer smo ih osigurali preko EU fondova, a ostatak je djelomično naš novac i djelomično kredit HBOR-a", kaže Žic.

Kad završe  građevinski radovi, sirana će zauzimati ukupnu površinu od 540 kvadratnih metara.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić svečano je otvorio radove.

Tehnologiju je za nas radio zagrebački Agronomski fakultet i na temelju toga smo  krenuli u realizaciju čitavog projekta i radova. HACCP standardi potrebni u proizvodnji bit će implementirani kod nas, a sama sirana je spoj modernog i tradicionalnog.

Trudili smo se da izgledom ne narušimo izgled sela", poručuje Žic.  

Komentirajte prvi

New Report

Close