Covid nije prepreka, preko dva e-servisa pokrenuto 607 subjekata

Autor: Suzana Varošanec , 26. travanj 2020. u 22:00
Nove tvrtke ipak dolaze, veći dio osnivača novih društava kapitala ili obrta je očito tek odgodio svoje poslovne planove/SHUTTERSTOCK

Produkcija preko Starta namijenjena je domaćim osnivačima, no otvorit će se i stranim investitorima. Bez promjena, u mega krizi njih će biti vrlo teško naći.

Zastrašujuće procjene poslodavačke udruge da ćemo do kraja godine imati najmanje 300.000 nezaposlenih, uz veliki udar korona krize na gospodarstvo čije će se negativne posljedice zbrajati na velikom padu BDP-a i investicijskom rejtingu države, nikad kao danas nisu predstavljale manje ohrabrenje ni za stasanje novih poduzetnika.

Međutim, unatoč svemu nove tvrtke ipak dolaze, tako da se osnivačima novih društava kapitala ili obrta, u cijelosti gledano ova situacija s Covid-19 virusom srećom nije pokazala kao prepreka. Veći dio njih je očito tek odgodio svoje poslovne planove, dok prema podacima Financijske agencije oni najuporniji i najhrabriji u niti dva protekla mjeseca – za vrijeme epidemije u trajanju od početka ožujka do 17. travnja – nisu mirovali.

Ovisno o preferencijama glede dva servisa, novi su poduzetnici proveli registracije za nove poslovne subjekte preko servisa Hitro.hr ili su, pak, elektroničkim putem pokrenuli poslovanje kroz program Start, što je ukupno donijelo 607 novih subjekata, od čega 511 servisom Hitro.hr te 96 kroz Start.

Nastaviti bitne reforme

Korona kriza je očekivano srezala broj novih subjekata. Usporedbe radi, siječanjski ‘skor’ u oba servisa donio je 230 novih jednostavnih društava s ograničenom odgovornošću (j.d.o.o.), u veljači daljnjih 288, odnosno ukupno blizu tisuću novih subjekata svih statusnih oblika u prva dva mjeseca.

No, za razvoj poduzetništva i investicijske klime dubinski je i bez značaja ovaj vidljivi utjecaj korone, pod uvjetom da se zdravstvena kriza – zbog čijeg upliva nijedna sfera društvenog i gospodarskog funkcioniranja na dužu stazu globalno neće ostati ista, uspješno prometne u ‘okidač’ promjena. Prvenstveno se to odnosi na nastavak bitnih reformi, ukidanje parafiskalnih nameta i mehanizme jačanja vladavine prava.

96

tvrtki i obrta u mjesec i pol je pokrenuto putem programa Start. Od toga je d.o.o.-ova i j.d.o.o.-ova 79, a obrta 17. Preko Hitro.hr je pokrenuto njih 511

To tim više jer je produkcija preko Starta započela u prosincu 2019., isto kao dio Fininih usluga i zasad namijenjena samo domaćim osnivačima, no u perspektivi otvorit će se i stranim investitorima. Bez promjena, u krizi mega razmjera, njih će biti vrlo teško, gotovo nemoguće pronaći.

U suprotnom slučaju, međutim, sve je izgledniji loš scenarij masovnih bankrota, dok će se broj novih tvrtki moguće svesti na slučajni uzorak, upozorenje je mnogih, među kojima i Dražena Oreščanina iz udruge Glas poduzetnika, koji napominje važnost ukidanja ‘terora’ i parafiskalnih nameta i represivnog aparata.

Start je, podsjećamo, usluga koja integrira više postupaka i usluga u jednu koja omogućava elektroničko pokretanje poslovanja – od upisa subjekta u nadležni registar, preko potrebnih prijava u Poreznu upravu, HZMO, DZS, pa sve do otvaranja računa u banci, dok servis Hitro.hr pruža podršku korisniciwma samo prilikom osnivanja društva ili otvaranja obrta.

Malo novih obrta

U ožujku je kroz Start pokrenuto 35 novih d.o.o.-a i 19 jednostavnih d.o.o.-a, a do 17. travnja još 10 d.o.o.-a i 15 j.d.o.o-a. Ožujak je donio devet novih obrta (tri u Gradu Zagrebu, dva u Primorsko-goranskoj župani te po jedan u Šibensko-kninskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Istarskoj i Zadarskoj županiji), a travanj ukupno osam.

Uz servis Vlade Hitro.hr koji od 2005. godine posredstvom navedenih ureda pruža podršku građanima pri otvaranju društava, u ožujku je osnovan 171 d.o.o. i 271 j.d.o.o. i samo jedan obrt. U travnju, do 17., važno je reći da broj osnivanja prvi put nije troznamenkast: u cijeloj zemlji osnovano je 44 j.d.o.o-a i 24 d.o.o.-a i nijedan obrt.

Komentirajte prvi

New Report

Close