Covid je sad dio nas, kao i gripa: Epidemiolog Kaić ima važnu poruku za građane

Autor: Poslovni.hr , 22. prosinac 2023. u 09:33
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Oni koji strahuju da će ubrzanije širenje zaraze dovesti do mjera kakvima smo svjedočili u jeku epidemije, mogu odahnuti.

Posljednjih tjedan dana koronavirusom zaraženo je oko 5000 osoba.

“Covid se širi non stop, nije to ništa novo. I svake zime se respiratorne bolesti šire na isti način. Zato, ponovit ću, cijepljenje je najbolje rješenje”, rekao je za N1 epidemiolog dr. sc. Bernard Kaić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Iako više ne postoje propisane mjere kojih se građani moraju pridržavati, postoje preporuke, za njihovo dobro. Osim cijepljenja, Kaić preporuča nošenje maske, izbjegavanje većih skupina ljudi, često pranje ruku.

“I, bitno, tko je bolestan, trebao bi ostati kod kuće dok ne ozdravi.”

Oni koji strahuju da će ubrzanije širenje zaraze dovesti do mjera kakvima smo svjedočili u jeku epidemije, mogu odahnuti.

“Nije to nešto što zahtijeva drastične mjere. Covid je sad dio nas, kao i gripa. Zato se treba ponašati kao i u slučaju gripe. Naravno, bilo bi mi draže da zaraze nema, ali činjenica jest da je se nećemo moći riješiti. Ovdje je. Zato se treba zaštititi i ublažiti njene posljedice, ako već dođe do zaraze”, naglasio je Kaić i još jednom ponovio da cjepiva ima i da bi se cijepiti trebale najugroženije skupine građana.

Komentari (1)
Pogledajte sve

<span style=”color: #000000; font-family: LabGrotesque, sans-serif; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.06);”>maske neka nose samo zdravi jer bolesni ionako teško dišu</span>

New Report

Close