Ćorluka: Zdravstvena njega u kući najjeftiniji je oblik liječenja

Autor: Saša Paparella , 10. svibanj 2017. u 07:42
Foto: Thinkstock

Članovi HUP-Udruge zdravstvene njege, rehabilitacije i socijalne skrbi napominju da liječenje u vlastitom domu nije skupo, a pacijentu smanjuje traumu.

Pavo Ćorluka, osnivač i predsjednik uprave Sanatorija Ćorluka, izabran je za predsjednika HUP-Udruge zdravstvene njege, rehabilitacije i socijalne skrbi. Članovi Udruge su privatne ustanove koje pružaju usluge zdravstvene njege u kući, rehabilitacije i fizikalne terapije te socijalne skrbi. 

Koji su glavni problemi članova Udruge?
Privatne zdravstvene i socijalne ustanove u drugačijem su položaju od ostalih poslodavaca, jer uz  uobičajene propise i zakone imaju i obvezu primjene specifičnih propisa, što je izuzetno zahtjevno. Udruga svojim aktivnostima nastoji zaštititi interese svojih članova u nastupima prema HZZO-u, Ministarstvu zdravstva i Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Trudimo se biti partner resornim institucijama u donošenju i provođenju propisa. Resori zdravstva i socijale danas trebaju pružiti čim veću i kvalitetniju razinu usluge svim građanima, koja je često skupa, ali istovremeno trebaju poslovati i na tržišnim osnovama. A to je vrlo teško.

Vi se bavite i djelatnošću zdravstvene njege u kući?
Ona je dio primarne zdravstvene zaštite, to je nastavak bolničkog liječenja ali u kući pacijenta, što je pacijentu i obitelji na korist jer se smanjuje trauma liječenja. Takav oblik zbrinjavanja koristi i  zdravstvenom sustavu, jer se to najjeftiniji oblik zdravstvene usluge. Njegu provode medicinske sestre licencirane za samostalan rad.  Zdravstvena usluga koju pruža medicinska sestra u kući vrlo je složena, odgovornost je velika. Na žalost, ova djelatnost nije vrednovana na način koji zaslužuje, jer HZZO ugovara zdravstvenu njegu u kući po cijeni koja je jednaka cijeni iz 1998. Primarna zdravstvena zaštita osobito u ovo vrijeme ograničenih zdravstvenih budžeta mora biti u fokusu zdravstvene administracije i mora se razvijati.

Pri HUP-u djeluje i Koordinacija socijalne skrbi? 
Koordinaciju su osnovale privatne ustanove koje pružaju različite vrste usluga za stare i nemoćne, psihički bolesne odrasle osobe, djecu s poremećajima u ponašanju, tjelesnim oštećenjima.  Naša Koordinacija socijalne skrbi već dugo upozorava na probleme u toj djelatnosti, koji proizlaze iz neravnopravnog i nejednakog odnosa privatnih i javnih ustanova. Zalažemo se za izračunavanja ekonomske cijene domova, jer se jasno definiranom cijenom usluge smanjuje nelojalna konkurencija. Trebalo bi uvesti uputnice, svojevrsne vaučere koji korisniku usluge daje mogućnost izbora.

Komentirajte prvi

New Report

Close