Ćorić postaje najmoćniji čovjek bankovnog sektora?

Autor: Ana Blašković , 26. travanj 2022. u 07:00
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Naveliko se spekulira da bi ministar gospodarstva i održivog razvoja karijeru mogao nastaviti kao viceguverner središnje banke za superviziju.

Dok premijer Andrej Plenković kalkulira s rekonstrukcijom Vlade, koju su (opet) nagrizle afere, u kuloarima se spekulira da bi ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić karijeru mogao nastaviti na poziciji viceguvernera u Hrvatskoj narodnoj banci (HNB). Na Trgu hrvatskih velikana još od sredine prošle godine, nakon povratka Martine Drvar u Europsku središnju banku, otvorena je pozicija viceguvernera za superviziju. Riječ je o “vrućoj fotelji” u kojoj sjedi ključna osoba za nadzor zakonitog poslovanja banaka. U njezinim je rukama moć propisivati milijunske kazne najmoćnijim igračima na domaćem tržištu zbog čega je, što direktno, što indirektno, nerijetko otvorena na baražnu vatru pritisaka iz bankarskog sektora posebno kad im se dira u profite.

Odak bez podrške

Premda se spominjalo da bi se na tu dužnost mogao vratiti Damir Odak, on navodno nema podršku vladajućih koji mu zamjeraju što je blizak s guvernerom Borisom Vujčićem. U saborskim hodnicima neslužbeno se može čuti da se mjesto “čuva za Ćorića” i da (zasad) nema drugih kandidata. Nejasno je u ovom trenu da li je moguće da dođe do svojevrsne rotacije viceguvernerskih pozicija i da u tom slučaju Ćorić zauzme neki drugi resor, a netko od aktualnih viceguvernera preuzme superviziju.

”U ovom trenutku spominje se samo Ćorić, no službenog prijedloga vjerojatno neće biti prije nego premijer objavi detalje o rekonstrukciji”, doznajmo iz krugova bliskih saborskom Odboru za financije i proračun. Sam ministar Ćorić ostao je, kao i do sada, neraspoložen za odgovaranje na pitanja o rošadi u Vladi i svom mogućem odlasku iz Banskih dvora. O mogućem odlasku u HNB kratko kaže da je “bez komentara na sve neresorske teme”. Dakle, tu opciju Ćorić, inače doktor znanosti i nekadašnji docent na Katedri za financije zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, čini se ne odbacuje.

Nezadovoljstvo u HNB-u

U HNB-u se navodno Ćoriću opiru iz petnih žila smatrajući da je to ključna funkcija koja zahtijeva iznimno poznavanje bankarskog sustava

Na moguće pojačanje direktno iz Vlade, u HNB-u nema službenog komentara. Guverner Boris Vujčić član je hrvatskog izaslanstva s ministrom financija Zdravkom Marićem na čelu koje je prošlog tjedna otputovalo na godišnju skupštinu Međunarodnog monetarnog fonda u Washington. Neslužbeno, međutim, izbor ih nije oduševio, posebice jer se očekivao povratak Odaka. “U HNB-u se Ćoriću opiru iz petnih žila. To je ključna funkcija koja zahtijeva iznimno tehničko poznavanje bankarskog sustava, domaće i europske regulative. Ako se tako može reći, radi se o jednom od najodgovornijih tehničkih pozicija u zemlji. Problematično je da se iz političke sfere kadrovira na iznimno zahtjevnu stručnu poziciju”, kaže nam dobro upućeni izvor.

Urušavanje integriteta

Sugovornici s kojima smo razgovarali, redom uz uvjet anonimnosti, komentiraju da bi bez obzira na neosporne obrazovne kvalifikacije Tomislava Ćorića, njegovo imenovanje bilo korak u urušavanju integriteta institucije koja bi trebala neovisna od politike, čak i ne ulazeći u rasplet afere Vjetroelektrane.

Zadnje dvije runde imenovanja u vrhušku HNB-a bile su politički obojane s ključnom iznimkom da je Martina Drvar, kao neprikosnovena stručnjakinja, 2018. bila guvernerov izbor. Podsjetimo, prije izmjena zakona o središnjoj banci guverner je birao svoje najuže suradnike, a otkad se počela stiskati politička šapa nad bankom pod krinkom transparentnosti, slobodu da bira zamjenika i viceguvernere uzela si je politika. “Pred nama je praktično situacija u kojoj je Savjet HNB-a većinski ispolitizirano tijelo, a to je poraz neovisnosti još jedne po redu institucije. Vjerojatno je u tom smislu dobro da uvodimo euro i da kontrolu nad sistemski važnim bankama preuzima ECB”, zaključuje naš sugovornik.

Komentirajte prvi

New Report

Close