Ćorić: Mjera pomoći od 4000 kuna ‘pogodila je u sridu’

Autor: Poslovni.hr , 16. prosinac 2020. u 15:40
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Što se tiče pada broja zaposlenih, Ćorić je istaknuo da je Hrvatska na razinama kao i prije pandemije.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike potpisali su ugovor za dodjelu sredstva za operaciju “Poticanje obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja FAZA II“.

Cilj projekta je unaprjeđenje i razvoj modela obrazovanja za zanimanja u sustavu vezanih obrta, kao i rješavanje problema vezanih uz nedostatak broja licenciranih fizičkih i pravnih osoba koje provode naukovanje, kao i nemotiviranosti gospodarskih subjekata za sudjelovanje u procesu obrazovanja naukovanjem, te pada interesa učenika za upis u zanimanja iz sustava vezanih obrta.

“Osim s udrugama koje predstavljaju poslodavce, održat ćemo sutra i sastanak s predstavnicima glavnih sindikalnih središnjica, a u kontekstu nadolazećih blagdana, odnosno eventualnih akcija u koje ćemo ići”, najavio je Ćorić.

Mjere pomoći gospodarstvu

Ministar Ćorić komentirao je i koliko će trajati mjere pomoći gospodarstvu u vrijeme koronakrize.

“Ova faza u kojoj se nalazimo, unatoč relativno pozitivnim brojkama novozaraženih proteklih nekoliko dana u odnosu na tjedan prije držimo, da će ona još neko vrijeme trajati. Onoliko dugo koliko bude trajala faza A zaključanosti dijela sektora, odnosno B umanjenje ekonomske aktivnosti u zemlji uslijed smanjenih prihoda, toliko dugo će trajati i mjere pomoći gospodarstvu. Dakle, sjedne strane mjera od 4000 kuna, s druge strane mjera za skraćivanje radnog vremena te konačno i mjera pokrića dijela odnosno svih fiksnih troškova ovisno o tome do koje razine pada prihoda je došlo. Taj novac će biti osiguran onoliko dugo koliko ćemo svjedočiti ovakvim okolnostima funkcioniranja domaćeg gospodarstva. Kako se okolnosti budu mijenjale, tako će nove, eventualno dodatne mjere biti donesene, odnosno neke od ovih mjera će biti ukidane”, rekao je i dodao da to ovisi o tome hoće li se epidemiološka situacija poboljšati ili pogoršati.

O nezaposlenosti

Što se tiče pada broja zaposlenih, Ćorić je istaknuo da je Hrvatska na razinama kao i prije pandemije.

“Nemamo značajnije povećanje nezaposlenosti. To prije svega potvrđuje činjenicu da je mjera 3250, donosno 4000 kuna ‘pogodila u sridu’ i omogućila da nezaposlenost, unatoč krizi koja je pogodila cijelu Europu, značajnije ne pogodi i Hrvatsku”, istaknuo je Ćorić.

Osvrnuo se i na poslovanje i funkcioniranje Ine.

“Nažalost, posljednjih 15 godina Ina je vrlo često kao kompanija i njezino funkcioniranje i poslovanje bila predmet bavljenja politike a ne toliko biznisa.”

Na optužbe da je nacionalni izdajnik kaže da to više govori o osobama koje su ga tako nazvale nego o njemu.

“Taj termin je nešto što određene interesne skupine pokušavaju nakačiti na pojedince u Hrvatskoj državi. U ovom konkretno slučaju na mene. Kako bi bilo vama da vas netko u bilo kojem kontekstu nekim takvim izrazom počasti”, rekao je Ćorić.

Komentirajte prvi

New Report

Close