Čobanković : “Nisam dobio novac za prodaju zgrade u Planinskoj”

Autor: Agencija VLM , 16. svibanj 2013. u 11:31
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Prodanovićeva pitanja i Čobankovićevi odgovori protekli su u pomalo svađalačkom tonu

Petar Čobanković, bivši ministar u vladama Jadranke Kosor i Ive Sanadera, nastavio je svoje svjedočenje u aferi Planinska odgovarajući na pitanja branitelja te samog Sanadera. Čedu Prodanovića tako je primjerice zanimalo je li Čobanković dobio dio novca od prodaje Planinske na što mu je Čobanković odgovorio: Nisam dobio nikakav novac, a načinjena mi je velika šteta kao čovjeku i političaru. Prodanovićeva pitanja i Čobankovićevi odgovori protekli su u pomalo svađalačkom tonu pa je čak u jednom trenutku, pojašnjavajući neke navode ranijeg iskaza, Čobanković kazao Prodanoviću: Sve ću pojasniti, nemojte biti nervozni. Pokušavajući diskreditirati Čobankovića kao svjedoka, Sanaderovu obranu zanimalo je imovinsko stanje Čobankovića i njegove obitelji prije negoli je postao ministar u Vladama i kasnije.

Jadranka Sloković Čobankovića je pitala koliko je hektara zemljišta i vinograda njegova obitelj imala 2003. kada je ušao u vladu i 2011. kada je izašao iz vlade. Čobanković je na to odgovorio da su 2003. imali desetak hektara vinograda i pet do šest hektara oranica dok su 2011. imali 50 hektara vinograda i oko 10 hektara oranica. Nadalje, Sloković je za zanimalo što rade Čobankovićevi sinovi te po kolikoj cijeni su plaćali hektare koje su kupovali.

Čobanković je na to odgovorio da jedan njegov sin studira agronomiju, da je drugi diplomirao na agronomiji dok treći nije završio fakultet. Kazao je da se cijena po hektaru kretala između 4000 i 8000 eura, da je on sinovima oko kupovine manjih zemljišta financijski pomagao te da je dio tih zemljišta kupljen putem kredita. Na upit pak koliko je poticaja dobio poljoprivredni obrt njegova sina Ivana, Čobanković je odgovorio da ne zna.

Jadranka Sloković potom ga je pitala je li moguće da je njegov sin dobio 3, 5 milijuna kuna poticaja, a Čobanković je kazao da je moguće. Sanadera je pak zanimalo je li Čobanković 2011. nagrađen mjestom potpredsjednika vlade zato što se zalagao za njegovo izbacivanje iz stranke na što mu je Čobanković odgovorio: Ne znam, ali bio sam stajališta da se ne može otići iz stranke pa onda njome vladati i zalagao sam se za vaše isključenje iz HDZ-a. Nakon toga Sanadera je zanimalo jesu li Čobanković i Jadranka Kosor dogovarali svoje iskaze pred USKOK-om na što je Čobanković odgovorio niječno.

Komentirajte prvi

New Report

Close