Član Domovinskog pokreta prevozio migrante, sve je priznao: Oglasili se iz stranke

Autor: Poslovni.hr , 29. veljača 2024. u 08:04
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Matej Frane Maslić isključen je iz članstva Domovinskog pokreta nakon što je priznao da je u ožujku 2022. prevozio petoricu stranih državljana koji su ušli u Hrvatsku izbjegavajući graničnu kontrolu.

Domovinski pokret priopćio je da donesena odluka o trenutačnom isključenju Mateja Frane Maslića iz članstva stranke nakon što su doznali za navedeno postupanje.

“Ne moramo posebno navoditi kako je takvo postupanje, sada već bivšeg člana, ne samo protuzakonito, nego i u izravnoj suprotnosti s temeljnim načelima Domovinskog pokreta te će nakon utvrđivanja svih činjenica biti poduzete odgovarajuće mjere na svim razinama stranke”, poručili su iz Domovinskog pokreta dodajući da se ne radi o istaknutom članu jer Maslić nije imao neku od vodećih funkcija.

Ističu i da su izdali nalog tijelima stranke da provedu nužne provjere svih članova, njih oko 10.000, na svaki oblik protuzakonitog djelovanja kao i na svaki oblik postupanja koji je suprotan politici i sustavu vrijednosti Domovinskog pokreta.

Matej Frane Maslić u ožujku 2022. uhvaćen je kako u kombiju Citroen riječkih tablica, šverca petoricu Turaka, koji su ušli u Hrvatsku izbjegavajući graničnu kontrolu, piše Dalmatinski portal.

Maslić je u posao ušao s dvojicom mlađih punoljetnika koji su s trećim optuženikom, također mlađim punoljetnikom, prethodno uspješno odradili dvije ture s osmoricom turskih državljana. Optužnica Državnog odvjetništva tereti ih da su iz koristoljublja omogućili drugim osobama nedozvoljeno se kretati u Republici Hrvatskoj. U činjeničnom opisu navodi se da su u nakani pribavljanja protupravne imovinske koristi, zajednički i dogovorno, za iznos od minimalno 500 eura, trebali ilegalno prevesti strane državljane do Zadra. Krenuli su put obale, ali nisu daleko stigli jer ih je u Šestanovcu zaustavila policija.

Maslić i još jedan optuženik sve su priznali, druga dvojica su se branili šutnjom. Sudskom spisu su priloženi podaci Hrvatskih autocesta o kretanju vozila optuženika, kao i njihova međusobna komunikacija mobitelima. Državno odvjetništvo u optužnici navodi da prema mišljenju defektologa u daljnjem postupanju nije svrhovita primjena maloljetničkih sankcija za mlađe punoljetnike, jer je zaključeno da se radi o obrascu ponašanja koje niti u jednom segmentu ne može biti rezultat nepromišljenosti ili nezrelosti, već upravo suprotno, da su mladići pomno, planirano i organizirano, motivirani isključivo osobnom zaradom, svjesni da krše zakonske odredbe, iskoristili situaciju ljudi o čijim sudbinama i sudbinama njihovih obitelji svaki dan svjedočimo kroz medije i društvene mreže. Optužnica je potvrđena i čeka se početak suđenja.

Komentirajte prvi

New Report

Close