‘Čini se kako je omikron kraj pandemije, ja bih relaksirao bih sve mjere’

Autor: Poslovni.hr , 29. siječanj 2022. u 09:27
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Omikron izgleda da prouzrokuje slične simptome kao obična gripa.

Akademik Miroslav Radman, član Vladina Znanstvenog savjeta za borbu protiv koronavirusa, gostovao je u petak u emisiji RTL Direkt u kojoj je odgovarao na pitanja o pandemiji, odnosno o tome kada će Hrvatska početi živjeti normalno, treba li poslušati druge i početi covid tretirati kao gripu i je li doista omikron kraj.

Radman kaže kako izgleda kao da je omikron kraj pandemije covida, no kako nikad ne možemo biti sigurni u budućnost.

– Uvijek se može pojaviti neki novi mutant, koji će biti odjednom bolje adaptiran kao što su se pojavljivali mutanti delta i omikron. Omikron je oštećen vlastitim mutacijama. Naime, da bi bilo koji virus izbjegao našem imunosustavu, najbolje je da se jako često mijenja. Kao što je to tipično virus side, pojasnio je Radman.

Izjavio je kako je oslabljeni koronavirus jako sliči gripi.

– Omikron izgleda da prouzrokuje slične simptome kao obična gripa. Možda blaže od težih oblika gripe, kao što je bilo 2011. ili 2014., izjavio je Radman u RTL Direktu.

– Da se radi samo o meni, da nemam familiju, ja bih relaksirao bih sve mjere, jer mislim da je šteta koja je nanesena i biološki i ekonomski prevelika i da momentalno nije opravdano da se nastave te restriktivne mjere koje momentalno čine više štete nego koristi. Ali to bi bilo jedino ako bih ja bio odgovoran samo za sebe, naglasio je Radman.

Komentirajte prvi

New Report

Close