Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

Ciljaju tržišta Slovenije i Austrije

Autor: Božica Babić
11. svibanj 2015. u 22:00
Podijeli članak —
Saša Legen, ravnatelj Bioinstituta/Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL

Najveći privatni laboratorij za ispitivanje primarno hrane za ljude i životinje u vlasništvu je 47 osoba, no nitko nema većinski udjel.

Hrvati jedu izuzetno dobru hranu, sustav je tako postavljen da zdravstveno neispravna hrana ne može dospjeti na tržište, proizvodi koje konzumiramo potpuno su sigurni, pa dvojbama o njihovoj kakvoći uopće nema mjesta, tvrdi Saša Legen, ravnatelj Bioinstituta Čakovec. "Cilj je proizvođača, a ne inspektora, da do potrošača dođe zdravstveno ispravna i kvalitetna hrana.

već od 5 € mjesečno
Pretplatite se na Poslovni dnevnik
Pretplatite se na Poslovni Dnevnik putem svog Google računa, platite pretplatu sa Google Pay i čitajte u udobnosti svoga doma.
Pretplati se i uštedi

Hrvatska je 2004. prihvatila higijenski paket po kojemu zdravstveno neispravna hrana ne može na tržište. Uvoz ponekad otvara prostor za suspekcije jer neki još nisu spremni prihvatiti standard Europske unije o slobodnom protoku hrane", ističe. Stoje li onda povremene tvrdnje da uvozimo meso smrznuto i po 20 godina? Legen kaže kako ne vjeruje da je takvo što moguće jer kontrolni mehanizmi članica Europske unije to ne dopuštaju. Na svom teritoriju EU želi zdrave životinje te zdravu i kvalitetnu hranu za krajnje potrošače. Svinjsko meso, napominje, može na minus 20 do 25 stupnjeva stajati najviše 12 mjeseci, meso peradi i ribe do tri mjeseca. Kad je riječ o svježem mesu, piletina na četiri stupnja ostaje svježa tri dana, a riba je, čuva li se na dva stupnja, svježa tri dana.

Hrvati jedu izuzetno dobru hranu, sustav je tako postavljen da zdravstveno neispravna hrana ne može dospjeti na tržište, proizvodi koje konzumiramo potpuno su sigurni, pa dvojbama o njihovoj kakvoći uopće nema mjesta, tvrdi Saša Legen, ravnatelj Bioinstituta Čakovec. "Cilj je proizvođača, a ne inspektora, da do potrošača dođe zdravstveno ispravna i kvalitetna hrana.

Hrvatska je 2004. prihvatila higijenski paket po kojemu zdravstveno neispravna hrana ne može na tržište. Uvoz ponekad otvara prostor za suspekcije jer neki još nisu spremni prihvatiti standard Europske unije o slobodnom protoku hrane", ističe. Stoje li onda povremene tvrdnje da uvozimo meso smrznuto i po 20 godina? Legen kaže kako ne vjeruje da je takvo što moguće jer kontrolni mehanizmi članica Europske unije to ne dopuštaju. Na svom teritoriju EU želi zdrave životinje te zdravu i kvalitetnu hranu za krajnje potrošače. Svinjsko meso, napominje, može na minus 20 do 25 stupnjeva stajati najviše 12 mjeseci, meso peradi i ribe do tri mjeseca. Kad je riječ o svježem mesu, piletina na četiri stupnja ostaje svježa tri dana, a riba je, čuva li se na dva stupnja, svježa tri dana.

 

100radnika

ima Bioinstitut Čakovec

Bioinstitut je utemeljen 1949. i pokriva više područja, posebice u laboratorijskoj dijagnostici. Kad je 2001. imenovan za ravnatelja, zatekao je 40 radnika, a danas ih je 100. Njihov laboratoprij najveći je privatni laboratorij za ispitivanje primarno hrane za ljude i životinje, pitke i otpadnih voda, proizvoda opće uporabe te za mikrobiološka ispitivanja u svrhu dijagnostike bolesti životinja. U suvlasništvu je 47 osoba, no nitko nema većinski udjel. Nisu korisnici državnog proračuna, u tržišnoj utakmici nadmeću se za poslove i prihod, no vlasnicima, tvrdi, profit nije imperativ.

"Nismo klasična tvrtka u gomilanju kapitala, imamo snažan fokus na edukaciju, pa svi zaposlenici nakon 3-4 godine rada mogu na postdiplomsko ili neko drugo usavršavanje iz struke", navodi. Prvi su ušli i u sustav akreditiranih laboratorija prije 11 godina. Danas su s čak 140 akreditiranih metoda jedan od vodećih laboratorija u RH, pokrivaju cjelovit prostor od Iloka do Dubrovika te sve otoke. Novi je cilj, otkriva, nametnuti se tržištu Slovenije i Austrije. "Geostrateški položaj Međimurju daje znatan potencijal i tu pogodnost treba iskoristiti", smatra Legen i dodaje kako se stoga i fokusiraju na nova tržišta.

 

Legen

Nismo klasična tvrtka u gomilanju kapitala, usmjereni smo na edukaciju

Sukladno praksi EU, državni veterinari nadziru samo dijagnostiku bjesnoće, svinjske kuge i kravljeg ludila. Za sve ostalo država je ovlastila privatnike. I dok se u žestokoj tržišnoj utakmici privatni laboratoriji svake godine iznova dokazuju i bore za opstanak, na suprotnoj strani buja administracija i opterećuje proračun. Broj stoke u posljdenjih se 25 godina prepolovio, a broj zaposlenih u Upravi za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede, kaže, istodobno je rastao s  100 na 300 osoba.    

Autor: Božica Babić
11. svibanj 2015. u 22:00
Podijeli članak —
Komentirajte prvi

Moglo bi vas Zanimati

New Report

Close