Hrvati jedu izuzetno dobru hranu, sustav je tako postavljen da zdravstveno neispravna hrana ne može dospjeti na tržište, proizvodi koje konzumiramo potpuno su sigurni, pa dvojbama o njihovoj kakvoći uopće nema mjesta, tvrdi Saša Legen, ravnatelj Bioinstituta Čakovec. "Cilj je proizvođača, a ne inspektora, da do potrošača dođe zdravstveno ispravna i kvalitetna hrana.
Hrvatska je 2004. prihvatila higijenski paket po kojemu zdravstveno neispravna hrana ne može na tržište. Uvoz ponekad otvara prostor za suspekcije jer neki još nisu spremni prihvatiti standard Europske unije o slobodnom protoku hrane", ističe. Stoje li onda povremene tvrdnje da uvozimo meso smrznuto i po 20 godina? Legen kaže kako ne vjeruje da je takvo što moguće jer kontrolni mehanizmi članica Europske unije to ne dopuštaju. Na svom teritoriju EU želi zdrave životinje te zdravu i kvalitetnu hranu za krajnje potrošače. Svinjsko meso, napominje, može na minus 20 do 25 stupnjeva stajati najviše 12 mjeseci, meso peradi i ribe do tri mjeseca. Kad je riječ o svježem mesu, piletina na četiri stupnja ostaje svježa tri dana, a riba je, čuva li se na dva stupnja, svježa tri dana.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu