Cilj je više zapošljavanja na neodređeno

Autor: Poslovni dnevnik , 13. listopad 2020. u 07:14
Josip Aladrović, ministar rada i mirovinskog sustava/GORAN STANZL/PIXSELL

Ništa nije kao prije, neki zahtjevi od prije godinu ili dvije više jednostavno nisu realni, kaže Aladrović.

Pozivam sindikate i poslodavce da se otvorenog uma uključe u dijalog s Vladom, kako bismo zajednički iznašli novi Zakon o radu koji će odgovarati vremenu u kojem živimo. No, svi moraju biti svjesni da ništa nije kao što je bilo prije i da neki zahtjevi od prije godinu ili dvije više jednostavno nisu realni.

Otvoreno je to u intervjuu za Večernji list priznao ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović govoreći o aktualnim izmjenama radnog zakonodavstva u Hrvatskoj. Ujedno je tom prilikom demantirao teze koja se pojavljuje u javnom prostoru da se izmjenama želi olakšati otpuštanje radnika.

Zaštita prava

“Svijet je danas drugačiji i moramo se prilagoditi. Izazovi koji nam slijede pred nas stavljaju zadatak da budemo fleksibilniji, što uključuje i poslodavce i radnike. Naš cilj je novim Zakonom o radu stvoriti realan i kvalitetan okvir za poticanje poduzetničkih aktivnosti i smanjenje administrativnog opterećenja, uz maksimalnu zaštitu prava radnika i poduzetnika”, uvjerava ministar ističući kako Zakon treba prilagoditi vremenu, ali s ciljem bolje zaštite prava radnika.

“Želimo povećati udio zaposlenih na neodređeno, što ljudima omogućava veću financijsku stabilnost i mogućnost boljeg planiranja kućnih budžeta i financijskih obaveza”, tvrdi ministar. Dodaje kako je rad na određeno je samo jedna od tema o kojoj žele razgovarati sa socijalnim partnerima.

To što je Hrvatska pri europskom vrhu udjelu takvih ugovora posljednica je, smatra on, manjkavosti ugovora na neodređeno za poslodavce koji zapošljavaju, posebice u dijelu definiranja probnog roka i otkaza, zbog čega dio njih pribjegava zapošljavanju na određeno. To onda, dodaje, dovodi do veće nestabilnosti za same radnike koji ne mogu ostvariti dio prava koja uživaju radnici s ugovorima na neodređeno, primjerice teže im je realizirati kredit u banci.

“Zato nam je namjera novim Zakonom smanjiti broj radnika izloženih prekomjernom sklapanju uzastopnih i kratkotrajnih ugovora o radu te povećanje broja radnika s ugovorima na neodređeno, koji pak trebaju biti fleksibilniji i moraju služiti i kao svojevrsna garancija izvrsnosti radnika.

Poslodavci žele imati najbolje ljude za posao i treba im omogućiti mehanizme kojima će to osigurati, ali jednako tako treba ih potaknuti na sklapanje većeg broja ugovora na neodređeno, što omogućava radnicima veću sigurnost i prava”, rekao je Aladrović napominjući kako planiraju zadržati fiskalnu olakšicu za mlade koji se zapošljavaju na neodređeno, a koju je dosad koristilo gotovo 140 tisuća mladih osoba.

Protiv sive zone

“Također, onima koji to žele i mogu, treba omogućiti dodatni rad za drugog poslodavca. To nam se u praksi već i događa, ali na sivom tržištu. Želimo se prilagoditi stvarnosti i promjenama na tržištu rada te suzbiti neprijavljeni rad.”

Komentirajte prvi

New Report

Close