Cijene staračkih domova osam puta niže nego u EU

Autor: Darko Bičak , 26. studeni 2014. u 11:13
Dubravka Lekić (Žarko Bašić/PIXSELL)

Strani državljani mogli bi boraviti u hrvatskoj na rehabilitaciji na teret svojih osiguravatelja.

Biznis smještaja starih i nemoćnih osoba je jedan od najperspektivnijih u Hrvatskoj jer je životni vijek sve duži, a populacija sve starija i postoje velike potrebe za takvim kapacitetima. Dodatna prednost naše zemlje je što je ovdje cijena takve usluge relativno niska u odnosu na Zapadnu Europu – u Hrvatskoj je cijena smještaja 4-6 tisuća kuna, a u zemljama poput Švicarske ili Njemačke i više od četiri tisuće eura (30 tisuća kuna).

Biznis budućnosti

Da se radi o djelatnosti koja će u narednom razdoblju imati veliki rast, slaže se i Dubravka Lekić, varažidnska poduzetnica, jedna od uspješnih članica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), koja je u zadnjih 30-ak godina izgradila čitavi biznis na brizi za zdravlje i rehabilitaciji. Njezino “poslovno carstvo” obuhvaća Dom za starije i nemoćne osobe Varaždin, Centar za rebillitaciju Varaždin, Ustnovu za zdravstvenu njegu i rehabilitaciju u kući te široj javnosti vjerojatno najpoznatiju njezinu tvrtku, Terme Jezerčica. “Iako smo već duže od godinu dana u Europskoj uniji, još nije potpisan niti jedan međudržavni ugovor koji bi omogućavao da strani državljani mogu dolaziti u naše smještajne kapacitete. To se prije svega odnosi na mogućnost da osiguravajuća i socijalna društva iz drugih zemalja imaju zakonsku osnovu da financiraju boravak svojih osiguranika u Hrvatskoj, a za što sam sigurna da postoji veliki interes”, kaže Lekić.

Dubravka Lekić bavi se privatnim biznisom od 1984. godine, kada se vratila iz Švicarske gdje je radila u domovima za starije i nemoćne. Njezin Centar za rehabilitaciju Varaždin smješta osobe s tjelesnim i/ili intelektualnim poteškoćama, a ukupni kapacitet je 370 kreveta na dvije lokacije.

“Nudimo usluge psihosocijalne rehabilitacije, individualne treninge, izlete, sportske aktivnosti na otvorenom ( nordijsko hodanje, plivanje, planinarenje). Tu su i tretmane relaksacije, Bowen terapije te kreativne radionice. Također nudimo rehabilitaciju osobama s multiplom sklerozom, mišićnom distrofijom, te osobama s ozljedom glave i kralježnice. Tretmane provode visokoobrazovani licencirani stručnjaci, specijalizirani za provođenje specijalizirane rehabilitacije. Na raspolaganju su i liječnici iz svih područja medicine”, pojašnjava Lekić.

Unazad tri godine Centar intenzivno provodi projekte za koje povlači sredstva iz Europske unije. Trenutno su u provedbi dva projekta, ukupne vrijednosti preko tri milijuna kuna, a prijavljen je još jedan projekt koji je u fazi ocjenjivanja.

Posebna skrb

Provedbom ovih projekata, Centar razvija nove modele socijalnih usluga za osobe s invaliditetom koje su smještene u ustanovama i za osobe s invaliditetom koje žive kod kuće. Dom za starije i nemoćne osobe  od 1993 godine udomljuje osobe sa vrlo teškim stanjima, hospicijske bolesnike, koji trebaju 24 sata specijaliziranu medicinsku skrb. “Dom također smještava i osobe sa svim vrstama demencija uključujući i Alzheimerovu bolest, po čemu smo opet jedinstveni na tržištu, obzirom da osobe sa tako teškim stanjima trebaju posebnu vrstu skrbi i njege.

Specijalizirani smo za rehabilitaciju osoba koji su pretrpjeli moždani udar, a i provodimo rehabilitaciju osoba poslije ortopedskih operativnih zahvata. Smještajni kapacitet doma je 148 kreveta. Za osoblje koje radi u našim ustanovama organiziramo minimalno jednom mjesečno interne edukacije”, navodi ova poduzetnica.

Briga za zdravlje i rehabilitacija

Mobilna skrb za starije

Dubravka Lekić ima velika očekivanja od svoje tvrtke Ustanova za zdravstvenu njegu i rebilitaciju kod kuće jer smatra generalno da bi u specijaliziranim domovima trebali biti samo nepokretni korisnici, a za sve ostale bi trebalo organizirati učinkoviti sustav dodatne brige u samim njihovim kućama ili stanovima te da će to biti trend.

Terme Jezerčica

U Donjoj Stubici smjestile su se Terme Jezerčica koje su jedan od najsuvremenijih termalnih kapaciteta u Zagorju i Hrvatskoj. Investicija od 30-ak milijuna kuna u bazenske i prateće kapacitete realizirana je 2012., a od tada se stalno ulaže u nove sadržaje dok su planovi za budućnost ovih toplica još ambiciozniji.

Komentari (4)
Pogledajte sve

mi njima mlade oni nama stare. ludilo od posla.

http://www.jutarnji.hr/kriminal-u-elitnom-starackom-domu-direktor-s-racuna-umrlog-korisnika-ukrao-130-000-eura/1238398/

To je svakodnevica “elitnih” domova za starije u Hrvatskoj..

Naše ostavimo u postojećim domovima, a za strane napravimo nove. Pokrenemo građevinu, a kapaciteti će biti isplativo popunjeni.

Strani državljani mogli bi boraviti u hrvatskoj na rehabilitaciji na teret svojih osiguravatelja.

Jel ?

A šta ćemo sa našim starčekima ?

Njih na groblje ?

New Report

Close