Cijene stanova rastu, ali prodaja jako pada. Svaku četvrtu nekretninu kupuju stranci

Autor: Poslovni.hr , 26. rujan 2023. u 07:45
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Cijene nekretnina diljem zemlje i dalje rastu. Prosječna cijena četvornog metra u Hrvatskoj doseže 2326 eura, a u Zagrebu gotovo 2700. Zbog skupe novogradnje i cijena rabljenih stanova ipak je smanjen broj transakcija pa promet nekretninama pada.

Prema podacima Porezne uprave, lani je zabilježeno više od 72 tisuće kupoprodaja stanova i kuća, a do rujna ove godine oko 50 tisuća. Samo u metropoli bilježi se pad broja transakcija za više od 20-ak posto, piše HRT.

“Imamo sve veće razilaženje između traženih i realiziranih cijena što je pokazatelj da su tražene cijene previsoke. Mi apeliramo primarno na vlasnike rabljenih stanova da smanje očekivanja jer vidjeli smo pad prometa od 25 posto od početka ove godine”, govori Lana Mihaljinec, vlasnica agencije za nekretnine.

Gotovo svaku četvrtu nekretninu u Hrvatskoj kupuju stranci, no i oni posustaju u kupnji.

“Pad transakcija se odnosi na cijelu Hrvatsku, negdje više, negdje manje. Nijemci nisu u prvom polugodištu bili glavni kupci, nego Slovenci. Čini nam se da će i dalje doći do usporavanja tržišta, ne očekujemo krizu, ali doći će do korekcija cijena”, rekao je Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama u HGK.

Sve skuplji stambeni krediti

Kupcima na ruku ne idu i sve skuplji stambeni krediti.

“Kada uspoređujemo kolovoz lani i sada, preko 20 posto smo imali manje zainteresiranih kupaca koji bi pogledali neku nekretninu i ova statistika bi bila još drastičnija da nismo imali APN u ožujku koji je generirao određeni postotak kupaca”, rekao je Boro Vujović, vlasnik agencije za nekretnine.

U metropoli se puno gradi, no problem je nedostatak kvalitetnih zemljišta, piše HRT.

“Novogradnju usporava i veliki rast cijena zemljišta koji je narastao više od stambenog prostora. To bitno opterećuje investiciju, no mislim da su cijene u nekim situacijama ipak pretjerane i da se s ovim troškovima zemljišta može sagraditi jeftinije”, kaže Ranilović.

Prema izdanim građevinskim dozvolama u srpnju, u Hrvatskoj se trenutno gradi oko 1150 stanova.

Komentirajte prvi

New Report

Close