Cijene sirovina uzlijeću, naši proizvođači još odolijevaju udaru

Autor: Jadranka Dozan , 20. travanj 2021. u 22:01
Sirovine su cjenovno uvjetovane kretanjima na svjetskim burzama/ŽARKO BAŠIĆ/PIXSELL

Na skok cijena upozorio je i HNB, mada prognozira da bi njihov rast trebao biti prolaznog karaktera.

I uz blago ubrzanje rasta potrošačkih cijena u protekla dva mjeseca stopa inflacije u Hrvatskoj niska je i stabilna.

Istodobno, u proizvodnom sektoru mnoge su kompanije suočene sa znatnim rastom troškova sirovina i repromaterijala, pri čemu su u fokusu javnosti u novije vrijeme osobito bili neki metali.

Nakon prvotnog pandemijskog šoka koji se očitovao u padu cijena industrijskih sirovina i sirove nafte, kod niza baznih sirovina on je nadoknađen već u drugoj polovici prošle godine, a kod mnogih je nastavljen i u ovoj.

Tako i analitičari Hrvatske narodne banke u najnovijem osvrtu na inflacijska kretanja konstatiraju kako određeni pritisci dolaze od znatnog rasta cijena industrijskih i prehrambenih sirovina na svjetskom tržištu, koje su prema vrijednostima HWWI indeksa od sredine 2020. do veljače 2021. porasle za oko 47 posto.

U HNB-u ipak dodaju i da njihove cijene na terminskom tržištu sugeriraju da bi rast trebao biti prolaznoga karaktera.

No, u godišnjim prognozama za 2021. svjetske analitičke kuće mahom računaju da bi cijene sirovina generalno mogle biti u znaku rasta, što se uglavnom povezuje s očekivanjima globalnog gospodarskog oporavka.

Kako stvari izgledaju iz perspektive nabavnih odjela nekih od vodećih industrijskih kompanija u Hrvatskoj? Primjerice, u društvima Grupe Končar, a s obzirom na njihov proizvodni profil, cijene sirovina i materijala u ukupnim troškovima poslovanja imaju značajan udjel. Glavne sirovine i materijali koje koriste su bakar, aluminij, čelik i trafo ulje.

“U 2020. godini, a trend se nastavlja i u prvom kvartalu ove, u uvjetima pandemije Covid-19 postojali i još postoje rizici povezani s dostupnošću odgovarajućih materijala i sirovina, kao i troškovima istih”, ističu u kompaniji. U ovoj godini značajno su, kažu, porasle cijene aluminija, bakra i željeza.

“I u uvjetima kada nije bilo rizika povezanih s pandemijom cijene glavnih sirovina i materijala koje se koriste u proizvodnji podložne su ponekad značajnom rastu ili padu u relativno kratkim razdobljima.

Stoga se društva Grupe Končar od rizika naglih promjena cijena strateških sirovina štite forward ugovorima i godišnjim ugovorima s dobavljačima”, objašnjavaju.

U poslovanju kutinske Petrokemije najrelevantnije sirovine prirodni plin, dvojna gnojiva MAP i DAP, sirovi fosfat, kalijev klorid, sumpor te sirovine od kojih se proizvodi ambalaža.

Promjene cijena glavnih sirovina i energenata u protekloj godini i na početku ove bile su, kažu, vrlo dinamične, znatno su oscilirale i imale su različite postotke rasta.

Cijena plina

Neke sirovine su im u zadnjih 12 mjeseci poskupjele 15-ak posto, a neke i do čak 70 posto. Recentna kretanja na tržištu pak sugeriraju da će na formiranje cijena sirovina u petrokemijskoj branši i dalje u prvom redu utjecati kretanja cijena prirodnog plina na tržištu EU, utjecaj ponude i potražnje te otežan rad lanaca opskrbe, ocjenjuju u kutinskoj kompaniji.

Proizvodne kompanije raznih profila pored baznih sirovina suočavaju se i s indirektnim utjecajem poskupljenja, kroz troškove ambalaže. Među njima je i Saponia, koja zbog specifičnosti proizvodog programa većinu baznih sirovina uvozi.

“Dobavljači su nam uglavnom vodeći svjetski proizvođači sirovina, dok nam je ambalaža većim dijelom hrvatskog podrijetla ili ju sami proizvodimo. No, bez obzira na podrijetlo sirovina i ambalaže, one su cjenovno uvjetovane kretanjima na svjetskim burzama, od nafte i derivata nafte, benzena, PET granulat-plastike do palminog ulja i ostalih baznih sirovina, objašnjava Igor Vujević, direktor nabave Saponije, ističući kako su u proteklih godinu dana cijene praktično u konstantnom porastu.

Pravovremenom reakcijom i rezervacijom materijala ranije ugovorenom s dobavljačima, uspjeli su donekle premostiti tu nepovoljnu situaciju sve do kraja siječnja ove godine.

No, trend rasta cijena je nastavljen, a nema najava da će doći do stagnacije ili pada cijena, tvrdi Vujević. Dodaje kako se to najviše odnosi na cijene PET-a, granulata, sapunskih rezanaca, folija za deterdžente te određenih specijalnih sirovina.

Zadržavanje kvalitete

Za neke sirovine čak dolazi u pitanje i dobavljivost i raspoloživost količina na svjetskom tržištu, a uza sve tu je i ogroman rast cijena u sektoru Logistike, posebno kontejnerskog prijevoza, napominje. Stalno su u kontaktu s dobavljačima, kompanijski R&D kontinuirano radi na alternativnim sastavima proizvoda i nastoji se ublažiti nepovoljan utjecaj na cijenu gotovog proizvoda.

“S obzirom na dovoljan broj alternativnih dobavljača zasad uspjevamo odolijevati u smislu raspoloživosti sirovina, a cjenovni udar podnosimo koliko god to možemo, svjesni globalne situacije. Najvažnije nam je osigurati da nam proizvod zadrži kvalitetu koju potrošači poznaju”, zaključuje Vujević.

Komentirajte prvi

New Report

Close