Cijene plina divljaju, no za hrvatske potrošače stižu dobre vijesti

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. listopad 2021. u 10:18
FOTO: Pixabay

Cijene plina na svjetskom tržištima divljaju. Tako je na nizozemskoj burzi TTF-u cijena plina po megavatsatu (MWh) sa 17 eura u siječnju ove godine skočila na čak 89 eura ovih dana. U Europi se neki pribojavaju i nestašice plina.

Svi akteri hrvatskog plinskog tržišta poručuju da imaju osigurane dovoljne količine tog energenta, piše u ponedjeljak Večernji list, navodeći da je trošak nabave plina već određen za razdoblje od 1. travnja 2021. do 31. ožujka 2022.

Cijene plina na svjetskom tržištima divljaju. Tako je na nizozemskoj burzi TTF-u cijena plina po megavatsatu (MWh) sa 17 eura u siječnju ove godine skočila na čak 89 eura ovih dana. U Europi se neki pribojavaju i nestašice plina.

No, za hrvatska kućanstva ne bi trebalo biti zime što se tiče opskrbe plinom ove ogrjevne sezone, a neće ih šokirati ni veći računi za plin, barem do proljeća.

Svi akteri hrvatskog plinskog tržišta poručuju da imaju osigurane dovoljne količine tog energenta i da zasad neće doći do njegova poskupljenja.

Cijenu plina za kategoriju kućanstvo u okviru javne usluge regulira Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) u kojoj objašnjavaju da promjena cijena na veleprodajnim tržištima utječu na trošak nabave plina, a koji odražava cijenu plina na referentnom europskom plinskom tržištu – nizozemskom TTF-u.

Dodaju da se trošak nabave plina određuje za regulacijsku godinu, pri čemu je on već određen za razdoblje od 1. travnja 2021. do 31. ožujka 2022.

Što se tiče reguliranih uvjeta opskrbe plinom, krajnja cijena plina za kupce kategorije kućanstvo koji koriste javnu uslugu utvrđuje se tzv. metodologijom utvrđivanja iznosa tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom i zajamčenu opskrbu.

Trošak nabave plina za razdoblje od 1. travnja 2022. do 31. ožujka 2023. HERA će odrediti u sklopu utvrđivanja iznosa tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom te objaviti najkasnije do 22. ožujka 2022.

U HERA-i kažu da se trošak nabave plina, prema spomenutoj metodologiji, za sljedeću regulacijsku godinu koja počinje 1. travnja 2022., utvrđuje na temelju cijena trgovanja sezonskim terminskim ugovorima (zima i ljeto 2022.) na referentnom europskom plinskom tržištu (TTF), objavljenih od 1. travnja 2021. do 28. veljače 2022., a koji se odnose na isporuku plina u toj regulacijskoj godini, donosi Večernji list.

Komentirajte prvi

New Report

Close