Cijene kave lete u nebo, daljnja poskupljenja su neizbježna

Autor: Ana Roksandić , 03. svibanj 2024. u 08:03
U Hrvatskoj se godišnje konzumira 3,8 kilograma kave po glavi stanovnika/Shutterstock

Proizvođači tvrde da su poskupljenja neizbježna.

Činjenica da bi šalica kave mogla poskupjeti zbog strelovitog rasta cijena te sirovine na svjetskim burzama, uzburkala je mnoge domaće kavopije. Ne čudi, budući da se u Hrvatskoj godišnje konzumira 3,8 kilograma kave po glavi stanovnika, što nas stavlja na 15. mjesto po konzumaciji kave u svijetu, prema World of Statistics.

Stručnjaci ističu da su uvjeti na tržištu sirove kave trenutno poprilično teški, no dio kompanija zasad planira cjenovni udar amortizirati na vlastitim maržama kako bi zadržali trenutnu cijenu, no je već prisilio da dizanje cijena.

Iz Francka i Atlantic grupe za Poslovni dnevnik su poručili kako “uvelike vode računa o tome da teret poskupljenja ne prenesu na potrošače”, dok je iz Anamaria Company potvrđuju da su u travnju podigli cijene gotovog proizvoda u prosjeku petnaestak posto te kako će daljnja povećanje biti – neizbježna.

“Primorani smo na cjenovno prilagođavanje kako bismo uskladili troškove nabave i proizvodnje, te održali kvalitetu i uslugu koju pružamo našim kupcima”, kazali su nam iz Anamaria Company.

Cijene sirove kave na burzi ovih dana odlaze u nebo, a za to je više razloga. Proizvođači kave morali su se u zadnje vrijeme boriti s lošim urodom sorte robusta u jugoistočnoj Aziji, povijesno niskim zalihama sirove kave u Europi, sigurnosnim izazovima u Crvenom moru i spekulacijama na tržištima od strane fondova.

“Posljednjih nekoliko godina svjedočimo izrazito zahtjevnim tržišnim okolnostima za proizvođače kave. Podsjećamo kako su cijene sirove kave na svjetskom tržištu konstantno rasle od početka 2021. dosegnuvši i najveću razinu u posljednjih desetak godina”, opisala je situaciju na tržištu Ivana Tavra, direktorica Korporativnih komunikacija u Francku.

Eksplozija cijene

Robustom se na ICE burzi trguje po 4168 dolara po toni, 52,5 posto više nego početkom siječnja.

Problemi s isporukama
U zadnja tri mjeseca cijena sirove arabice narasla je za 45 posto, a cijena robuste za 65 posto, pojašnjavaju iz Anamaria Company. Robustom se na ICE burzi trguje po 4168 dolara po toni, 52,5 posto više nego početkom siječnja. Cijena arabice na njujorškoj burzi dosegnula je 2,16 dolara za funtu, dok je sredinom prošlog mjeseca bila na razinama prethodno viđenim u kolovozu 2022.

Porast troškova i problemi s isporukama koji traju dulje od tri mjeseca doveli su do neminovnog povećanja cijena. Pritom je važno znati da arabica kava čini 75 posto svjetske proizvodnje i najviše se uzgaja u Brazilu i Kolumbiji, dok robusta čini preostalih 25 posto i najviše se proizvodi u Vijetnamu i Indoneziji. Arabica je kava koja naspram robuste ima blaži okus, manje trpak i gorak, te više asocira na orašaste plodove i voće. Robusta je kava s karakterom trpkosti, zemljanog okusa i oporosti, te sadrži veći udio kofeina.

Iz Atlantic grupe, koja stoji iza brendova Barcaffe, Bonito i Grand kafa, pojašnjavaju kako je cijena arabice toliko skočila zbog logističkih problema dopreme kave iz Brazila koja je krajem prošle godine kasnila, a kod robuste veliki izazov predstavlja nedovoljna raspoloživost zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u zemljama porijekla, kao i problemi transporta.

Ivan Artuković, predsjednik Uprave Francka, u kojem naglašavaju da su cijene kave dosegnule najveću razinu u posljednjih desetak godina/P.Macek/PIXSELL

No unatoč poteškoćama, Franck i Atlantic grupa trude se da do velikog povećanja cijena njihovih proizvoda ne dođe. Atlantic grupa naglašava kako nastoji zaštiti potrošača od dramatičnih poskupljenja nauštrb vlastite profitabilnosti.

“Makroekonomski scenarij za cjelokupnu industriju kave bio je izuzetno kompleksan zbog oštrog porasta troškova sirovina, pri čemu su cijene, posebno za sirovu kavu, dosegle rekordne razine. Unatoč tome, odlučili smo ograničiti povećanje cijena naših proizvoda kako bismo zaštitili potrošače, zadržavajući volumene, ali žrtvujući našu profitabilnost”, poručuju iz Francka.

Kompanije koje se bave kavom u RH vjeruju kako bi jedno dobro rješenje za domaće tržište kave bilo smanjenje ukupnog poreznog opterećenja. Iz Francka naglašavaju kako je u Hrvatskoj porezno opterećenje kave 30 posto više nego u susjednim zemljama.

Država ne bi bila na gubitku
“Prihod od posebnog poreza na kavu od oko 16,2 milijuna eura je zanemariv, čini samo 0,65 posto ukupnih prihoda od trošarina i posebnih poreza, ali bi proizvođačima i distributerima kave u Hrvatskoj značajno olakšao poslovanje u ovako izazovnim okolnostima bez nužnosti za značajnijom korekcijom cijena svojih proizvoda koja bi bila usklađena s povećanjem troškova glavne sirovine”, rekla je Tavra.

Iz Atlantic grupe također naglašavaju kako je iskustvo drugih zemalja pokazalo da zbog posljedičnog povećanja potrošnje država ne gubi smanjenjem poreznog opterećenja, dapače, povećava se ukupan prihod kategorije.

“Nadamo se kako će nadležni prihvatiti te argumente, te prilikom prve izmjene poreznih propisa očekujemo ukidanje posebnog poreza na kavu. Zaštita potrošača od drastičnog poskupljenja mnogima najdražeg napitka više je nego dobar razlog da država reagira i ranije ispravljajući tu poreznu nepravdu. Zasad su najveći teret enormnog porasta burzovnih cijena sirove kave podnijeli upravo proizvođači, ali to na duži rok nije održivo”, kazali su iz Francka.

U Anamaria Company nadaju se kako usprkos izazovnoj situaciji za proizvođače, kod kupaca neće doći do rjeđeg ispijanja kave, jer kava je često u Hrvatskoj puno više od pića. Podsjećaju da je za mnoge to ritual koji će, vjeruju, ostati važan dio svakodnevice unatoč većim cijenama.

Komentirajte prvi

New Report

Close