Cijene energenata u EU: Rekorder za struju je Češka, a za plin Estonija. Evo kako stoji Hrvatska

Autor: Poslovni.hr , 08. studeni 2022. u 11:29
Foto: Pixabay

Ovo su podaci za prvu polovicu ove godine u odnosnu na prvu polovicu prošle godine.

Eurostat je objavio podatke kojim zemljama i u kolikoj mjeri su struja i plin poskupjeli. U Češkoj je tako struja najviše poskupjela i to za čak 62 posto, dok je prema ovim podacima u Hrvatskoj poskupjela za 4,8 posto. Što se tiče plina, on je najskuplji u Estoniji. Ovo su podaci za prvu polovicu ove godine u odnosnu na prvu polovicu prošle godine.

Što se tiče poskupljenja na razini EU, struja je porasla s 22 eura za 100 kilovat-sat na 25 eura, dok je cijena plina narasla sa 6,4 eura za 100 kilovat-sat na 8,6 eura. Iako su i ovo velika poskupljenja, sve je izglednije da će cijene dodatno rasti.

Koliko je poskupjela struja?

Struja je najviše poskupjela u Češkoj, za 62 posto, a odmah iza nje se nalazi Latvija s 59 posto i Danska u kojoj je struja poskupjela za 57 posto. Iako i Hrvatska bilježi poskupljenja struje, u usporedbi s drugim zemljama, radi se o vrlo maloj promjeni cijena, odnosno o poskupljenju od 4,8 posto. Ipak, struja je pojeftinila u pet zemalja, a ove zemlje sretnice su: Nizozemska, Slovenija, Poljska, Portugal i Mađarska.

Koliko je poskupio plin?

Plin je najviše poskupio u Estoniji za čak 154 posto, u Litvi 110 posto i u Bugarskoj 108 posto. Cijena plina je niža jedino u Mađarskoj i to za 0,5 posto.

U usporedbi s cijenama plina i struje iz 2008. godine, Dnevnik Nove TV navodi kako je plin u prosjeku tada stajao 5,8 eura, a danas je 8,6 eura, dok je cijena struje bila 16 eura za 100 kilovat-sati, a danas je 25 eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close