Cijena Kamenskog pala je sa 127 na 26 milijuna kuna

Autor: Saša Paparella , 29. siječanj 2016. u 10:44
Nekretnina tvrtke Kamensko na javnoj dražbi/Sanjin Strukić/PIXSELL

Dosad nitko nije pokazao interes, radnice ogorčene jer već godinama čekaju plaće.

U dnevnom tisku u četvrtak je izašao oglas o prodaji nekretnina tvrtke Kamensko u stečaju usmenom javnom dražbom, zakazanom za 16. veljače. To je 13. javna dražba, a nekretnina je procijenjena na 26 milijuna. Za taj se novac nudi objekt od 5968 četvornih metara te tri četvrtine susjedne nekretnine, ukupne površine 514 kvadrata.

Podsjetimo, vrijednost je isprva bila procijenjena na 127 milijuna kuna, a već na drugoj dražbi, održanoj u veljači 2015. na zagrebačkom Trgovačkom sudu, cijena je smanjena na 73,4 milijuna kuna. Kupci se dosad nisu javljali, na užas 426 bivših zaposlenica. U pet godina od otvaranja stečaja dobile su samo pola otpremnine i tri minimalca, a rečeno im je da će preostalu polovicu otpremnine, neplaćene doprinose i poreze i još pet minimalaca dobit nakon prodaja nekretnina.

"Nećemo odustati od našeg novca iako svi uključeni rade samo na tome da nam kažu da novca nema. Prodani su strojevi Kamenskog, a mi nismo ništa dobile jer su ispred nas u isplatnom redu banke i stečajni upravitelj, koji ne radi u našem interesu. Država bi napokon trebala naći neki novac da nas napokon isplati", kaže Đurđa Grozaj, predsjednica Udruge Kamensko koja zapošljava desetak ljudi. Lani ih je posjetio jedan iseljenik koji u New Yorku ima tekstilnu tvornicu, a kad su ga pitale zašto nije kupio Kamensko, rekao je da se oko te tvornice "mota previše lopova".Prošle su godine građevinski strojevi srušili prodavaonicu Kamenskog na Trgu Francuske Republike, koja je od 2007. bila u leasingu Hypo banke i odvojeno je prodana, pa od te transakcije radnice Kamenskog nisu ništa dobile.

Na tom bi mjestu trebala biti sagrađena stambena peterokatnica sa stanovima od 50 do 60 kvadrata. Investitor je tvrtka Energija i graditeljstvo iz Zagreba, koja je zemljište kupila od Hypo Leasinga. Tvrtka Energija i graditeljstvo u posljednjih pet godina imala je ukupno 400 kuna prihoda. Kao njezini vlasnici u registru Trgovačkog suda većinom se spominju odvjetnici, pa je za pretpostaviti da drže udjele za nekog drugog. Direktorica je Maja Hrnjak, supruga Dalibora Hrnjaka, kojeg mediji povezuju s Miroslavom Kutlom, odbjeglim tajkunom čiji je menadžment predvođen Antunom Crlenjakom i doveo Kamensko do stečaja. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

Ovo je oko 4 300 kuna m/2 ….. vridi li toliko

kako se ovdje milioni tope, kao snješko na +18

A Miroslav i družina su imali tako lijepe planove!

New Report

Close