CIAK pogodio ‘u sridu’ – jača poziciju u BiH i Srbiji i otvara tržište Sj. Makedonije

Autor: Suzana Varošanec , 11. siječanj 2022. u 22:00
Zagrebački CIAK zaključio je preuzimanje društva Auto Milovanović sa sjedištem u Banja Luci/CIAK Auto

Grupacija za distribuciju rezervnih autodijelova nastavlja s preuzimanjima u regiji.

Dokapitalizacijom financijski osnažena CIAK Grupa bilježi i u 2022. nastavak trenda širenja omogućujući daljnji rast svojih poslovnih pozicija novom akvizicijom u regiji.

Zaključena je transakcija njihovim preuzimanjem društva Auto Milovanović d.o.o. sa sjedištem u Banja Luci, o čemu su informirali preko Zagrebačke burze, dok se u poslovanju 2021., navodi predsjednik Uprave CIAK Grupe Ivan Leko, upravo akvizicijama i organskim rastom nastavlja uzlazni trend rasta kompanije.

“Ostvarenje prihoda Grupe se očekuje na razini 1,4 milijarde kuna za 2021. Ovime smo premašili planove prezentirane investitorima prilikom IPO-a. Takav trend očekujemo i u budućem razdoblju”, navodi Leko.

Lanjsko jačanje pozicije CIAK Grupe na domicilnom tržištu Hrvatske obilježeno je, podsjetimo, preuzimanjem zagrebačkog Trgometala u ožujku, a u regiji iskorakom na tržište Crne Gore kao posve novog u njihovu portfelju.

‘Logično za osnaživanje’
Riječ je o preuzimanju podgoričkog društva Next Auto početkom 2021. pa Grupa glavninu poslovanja do ove godine ostvaruje kroz vlastita društva na pet tržišta: RH, BiH, Srbije, Slovenije i Crne Gore. Najnovijom transakcijom CIAK Grupa pogodila je očito ‘u sridu’, odnosno u nekoliko meta.

Uz činjenicu što ovime na tržištu BIH postaju jedno od vodećih društava u segmentu nezavisnog aftermarketa (tzv. IAM), navode i da jačaju svoju poziciju i mrežu poslovnih jedinica na tržištu Srbije, ali i da otvaraju još jedno novo tržište u diviziji nezavisnog aftermarketa – to je Sjeverna Makedonija.

1,4

milijarde kuna konsolidirani prihodi CIAK Grupe u 2021.

Prema objavi preuzimatelja, s prihodom većim od 140 milijuna kuna te 210 zaposlenih na 20 lokacija u BiH, Auto Milovanović je jedno od vodećih društava nezavisnog aftermarketa u toj zemlji. Imaju uhodanu logističko-distributivnu mrežu, portfelj od više tisuća kupaca i asortiman s više od 80.000 rezervnih dijelova za osobna vozila.

Preko sestrinskih društava, također sastavnica zaključene transakcije, Auto Milovanović je prisutan i u Srbiji, kroz 7 poslovnih jedinica s 50 zaposlenika i prihodima iznad 40 milijuna kuna, te na tržištu Sjeverne Makedonije gdje imaju 2 jedinice s 20 zaposlenih, te prihode veće od 13 milijuna kuna.

Leko

S prihodima ostvarenima u 2021. premašili smo planove prezentirane investitorima prilikom IPO-a. Takav trend očekujemo i u budućem razdoblju.

Uzimajući u obzir osnovne djelatnosti CIAK Grupe, navode da je preuzimanje banjalučke tvrtke “jedan od logičnih koraka daljnjeg osnaživanja i rasta portfelja CIAK Grupe”.

Što se tiče BiH medija koji su o transakciji izvijestili, izgleda da je poluga za preuzimanje CIAK Auto, tvrtka u 100%-tnom vlasništvu CIAK Grupe i član AD Internationala, koja okuplja više od 500 veleprodajnih distributera iz 33 zemlje.

Dvije glavne divizije
Poslovanjem u 6 segmenata sama Grupa, danas s 1400 zaposlenika, ostvaruje visoku diverzificiranost rizika i održivosti poslovanja, potvrđuje se u GFI za 2020., dok su dvije glavne divizije poslovanja – divizija IAM za distribuciju rezervnih dijelova i opreme te Ekologija.

U posljednjem kvartalu 2020. dovršili su IPO proces s dokapitalizacijom većom od 216 milijuna kuna. Učinak toga je i smanjenje neto duga na 68 milijuna kuna na kraju 2020, te odnos neto duga i EBITDA-e na 0,85, dok se sveukupno gledano to smatra ključnim korakom za daljnji razvoj poslovanja, što se potvrđuje i već realiziranim projektima.

Komentirajte prvi

New Report

Close