CIAK Grupa preuzima ljubljanski Stahlgruber i SIM IMPEX iz Banja Luke

Autor: Ana Roksandić , 18. travanj 2024. u 21:00
CIAK grupa u većinskom vlasništvu je Ivana i Ljilje Leko/P. Glebov/PIXSELL

Distributer rezervnih dijelova i auto opreme osnažuje prisutnost u regiji.

CIAK Grupa, koja se bavi distribucijom rezervnih dijelova i auto opreme, nedavno je dogovorila preuzimanje dviju kompanija, ljubljanske Stahlgruber trgovine i banjalučkog SIM IMPEX-a.

Kako su naveli u obavijesti na Zagrebačkoj burzi, transakcija za Stahlgruber trgovinu iz Ljubljane u potpunosti je završena, dok okončanje transakcije banjalučkog SIM IMPEX ostaje predmet odobrenja nadležnih tijela.

Iz CIAK-a poručuju kako je Stahlgruber trgovina jedan od nezavisnih distributera u ‘automotive aftermarketu’ u Sloveniji te ostvaruje promet od 12 milijuna eura kroz svoje tri podružnice. Vrijednost transakcija nije objavljena.

“S iskusnim timom koji će i dalje voditi Benjamin Lenart kao predsjednik Uprave, te poslovnom kulturom i ekspertizom vrlo sličnom tvrtki CIAK Auto, očekujemo da ćemo u potpunosti iskoristiti sinergije i omogućiti ljubljanskoj Stahlgruber trgovini još bolji rezultat idućih godina kao CIAK Auto Slovenija, koristeći sve pozitivne aspekte tvrtke za daljnje jačanje tržišne pozicije u Adria regiji”, poručili su iz CIAK grupe.

12

milijuna eura prometa ostvaruje ljubljanska Stahlgruber trgovina

Prisutni u regiji
Uzimajući u obzir osnovnu djelatnost CIAK Grupe i njezinu prisutnost u Sloveniji, pridruživanje Stahlgruber trgovina idući je korak za CIAK-ovu konsolidaciju u južnoj i istočnoj Europi, dodaju. Naime, kompanija posluje u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Srbiji i Makedoniji, a s više od 150 prodajnih mjesta u Hrvatskoj i okolici nalazi se među vodećim distributerima autodijelova i dodatne opreme.

Dionica CIAK grupe nije reagirala na akviziciju u Sloveniji, te se od početka mjeseca zadržava se na razini od 6,80 eura. Nelikvidnost ne iznenađuje s obzirom na to da deset najvećih dioničara, među kojima su Ivan i Ljilja Leko, te nekolicina mirovinskih fondova, drže 95 posto vlasništva.

Poslovanje u šest država

CIAK Grupa posluje u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Crnoj Gori, Srbiji i Makedoniji, a u Hrvatskoj imaju preko 150 prodajnih mjesta.

Leko i mirovinci
Bračni par Leko danas zajedno drži 66,71 posto dionica, PBZ CO u vlasništvu ima 9,52 posto, Fond za financiranje NE Krško 4,34 posto, AZ fond 4,32 posto, Erste Plavi 3,34 posto, dok dobrovoljni mirovinski fondovi AZ Profit ima 3,31 posto, a RBA dobrovoljni mirovinski fond 1,65 posto.

CIAK Grupi to nije prvo preuzimanje dijela poslovanja njemačkog Stahlgrubera. Osim slovenskog, u siječnju 2022. akvizirali su hrvatski dio biznisa tog njemačkog distributera auto dijelova. Uz to, u veljači prošle godine preuzeli su ljubljansku tvrtku Potokar, a 2021. društvo Next Auto iz Podgorice.

Osim osnovnog djelovanja na području rezervnih dijelova i auto opreme, prije dvije godine ta domaća kompanija odlučila se svom poslovanju dodati i reciklažni centar za baterije i tako se priključila globalnom trendu tzv. održivog financiranja, poznatijeg pod kraticom ESG.

CIAK-ovi reciklažni centar za baterije u Zaboku jedini je centar u Hrvatskoj po europskim standardima te iz grupacije napominju da s “ponosom promoviraju održivo kružno gospodarstvo”.

Komentirajte prvi

New Report

Close