‘Chef kuha doma’ stipendirat će jednog mladog kuhara ili kuharicu

Autor: Marta Duić , 31. ožujak 2021. u 14:50
Foto: Chef kuha doma

Nakon što su uz pomoć volontera kuhali u Petrinji, ‘Chef kuha doma’ kreće u novu akciju

Prije godinu dana, s riječima ”znamo da ste svi sada doma sa svojim najmilijima te da imate slobodnog vremena više nego što to želite. Cilj stranice ‘Chef kuha doma’ jest naučiti vas nečemu novom te odati male tajne velikih majstora kuhinje” obratili su se svojim (budućim) pratiteljima chefovi Marin Rendić, Mate Janković, Pero Savanović, Belizar Miloš, Ante Božikov, Hrvoje Zirojević i drugi.
Danas su odlučili mladim chefovima dali priliku da od njih uči, na način da prenesu na nekoga znanje i iskustvo, točnije odlučili su stipendirati jednog chefa ili cheficu. Prijavom na chefkuhadoma@gmail.com (uz napomenu ”za CKH stipendiju”), potencijalni chef ili chefica ima priliku ući u uži krug kandidata koje će chefovi osobno intervjuirati, nakon čega će odabrati jednu ili jednog, kojeg će usavršavati u najmanje tri vrhunska restorana: u Bistro Apetit by Marin Rendić, u kornatskoj Konobi Opat kod chefa Ante Božikova i kod chefa Matije Bregeša u zagrebačkom Baltazaru.
U svakom od restorana chef stipendist će provesti po oko tri mjeseca, a ukupno trajanje stipendije i usavršavanja će trajati jednu godinu. Po isteku stipendije, chef ima pravo birati u kojem od ponuđenih restorana bi najviše volio/la ostati raditi, a tijekom stipendije, restorani jamče honorar u visini minimalne plaće.
Priča i akcija koja je počela u lockdownu time je dobila nastavak. Inače, prvi video uradak s receptom jednog od svojih omiljenih jela snimio je Marin Rendić, a od tada do danas snimljeno je preko 100 video recepata, objavljenih na digitalnim platformama poput Facebooka, Instagrama i YouTube-a, gdje ih svakodnevno prati više od 123 tisuće ljudi.

Devet mjeseci od pokretanja inicijative, 29. prosinca prošle godine, kada su se vidjeli razmjeri potresa koji je pogodio Petrinju, Sisak i okolicu, chefovi su bez razmišljanja krenuli u pomoć te naredna dva tjedna kuhali za sve one kojima je svakodnevno bio potreban topli obrok. Donacije su, također osobnim angažmanom, skupili preko privatnih i poslovnih kontakata, a potaknuti njihovom (samo)inicijativom, ubrzo su im se pridružili deseci kuhara i volontera iz cijele Hrvatske.

Kako ističu, nakon toga, shvatili su da su uz pomoć volontera imali snagu i energiju kakvu sami nikad ne bi imali. Shvatili su da i njihovu ”snagu” netko negdje treba. Upravo zato, kako bi se odužili za svu pomoć i barem jednom chefu dali priliku da od njih uči.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close