Četvorka osumnjičena da je Jadransku banku oštetila za 42,5 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. ožujak 2017. u 12:12
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Temeljem Zakona o odgovornosti pravnih osoba, osumnjičena je i tvrtka sa sjedištem u Čakovcu, za kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Troje uhićenih bivših i sadašnjih članova Uprave Jadranske banke, Ivu Šinka (70), Mirka Goretu (46) i Mariju Trlaju (57) šibenska policija sumnjiči za zlouporabu povjerenja u gospodarskom kriminalu, a čakovečkog poduzetnika Nikolu Žnidarića (67) za poticanje na počinjenje tog kaznenog djela.

PU Šibensko-kninska u srijedu je priopćila kako je kriminalističkim istraživanjem utvrdila da su osumnjičeni kao članovi uprave Jadranske banke, i to Šinko kao predsjednik Uprave, Trlaja kao njegova zamjenica te Goreta kao član Uprave, na poticaj Žnidarića kao odgovorne osobe čakovečke tvrtke odobrili isplatu dva nenamjenska kredita i jednog faktoringa prema toj tvrtki u iznosu od oko 35,3 milijuna kuna.

To su, kažu u policiji, učinili u više navrata u razdoblju od 28. kolovoza 2009. do 27. lipnja 2013. godine, suprotno pravilima bankarskog poslovanja te protivno proceduri odobravanja kredita propisanoj internim aktima te banke, bez prethodnog provođenja propisanih analiza i mišljenja nadležnih stručnih službi banke, kao i bez postojanja adekvatnih instrumenata osiguranja.

"Nakon tih isplata i nakon proteka prolongiranih rokova vraćanja kredita, to trgovačko društvo nije izvršilo obvezu povrata isplaćenih iznosa, na koji način su osumnjičeni članovi Uprave, protivno interesima i na štetu te banke, tom trgovačkom društvu omogućili stjecanje protupravne imovinske koristi u ukupnom iznosu glavnice kredita i pripadajućih kamata od 42.564.000 kuna", stoji u priopćenju.

Temeljem Zakona o odgovornosti pravnih osoba, osumnjičena je i tvrtka sa sjedištem u Čakovcu, za kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju. 

U srijedu nešto iza 9,30 sati policijskim vozilom prvi su u zgradu šibenskog Županijskog državngo odvjetništva na ispitivanje privedeni Šinko i Goreta. Nakon uhićenja u utorak, noć su proveli u pritvorskoj jedinici prve policijske postaje preko puta zgrade šibenskog suda i tužiteljstva, a u Županijsko državno odvjetništvo dovezeni su zajedno.

Tijekom dana, tužiteljstvo bi trebalo ispitati i ostalo dvoje osumnjičenih, a slučaj vodi zamjenik županijske državne odvjetnice Emilio Kalabrić.

Nakon ispitivanja u tužiteljstvu, gdje će im biti predočeni dokazi koje im stavljaju na teret, bit će poznato je li tužiteljstvo za osumnjičenike tražilo zadržavanje u istražnom zatvoru, o čemu će odlučiti sudac istrage Županijskog suda u Šibeniku.

Uhićenja osumnjičenih za preko 40 milijuna kuna štete u Jadranskoj banci, započela su u utorak kada je oko 7 sati ujutro u svom stanu na Šubićevcu uhićen Ivo Šinko, a nešto kasnije je policija došla u banku po Goretu i Trlaju. Žnidarić je uhićen u Čakovcu i tijekom dana doveden na kriminalističko istraživanje u Šibenik.

Komentirajte prvi

New Report

Close