Po prvi put će se ova četiri sajma održati na istom mjestu i u isto vrijeme

Autor: Darko Bičak , 27. travanj 2023. u 10:49
Renata Suša, direktorica Zagrebačkog Velesajma Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

U Zagrebu će se krajem rujna, na istom mjestu i u isto vrijeme, održati čak četiri priredbe – sajmovi i festivali posvećeni arhitekturi, dizajnu, graditeljstvu, unutarnjem uređenju, namještaju i umjetninama

Sajmovi Ambienta, ArhiBau.hr, Art Zagreb i festival Zagreb Design Week po prvi će se puta održati svi na istom mjestu i u isto vrijeme – od 26. rujna do 1. listopada 2023. godine na Zagrebačkom velesajmu. Kako su danas objavili iz Zagrebačkog velesajma, sinergijski efekt zajedničkog nastupa tijekom 6 dana u 7 paviljona i na ukupnoj površini od 18.000 kvadrata omogućit će posjetiteljima da na jednom mjestu i u isto vrijeme saznaju sve novosti s područja arhitekture, graditeljstva, namještaja i unutarnjeg uređenja, dizajna i umjetnosti i to uz jednu jedinstvenu ulaznicu.

Direktorica Zagrebačkog velesajma  Renata Suša naglasila je da će se na ovaj način nastaviti poticanje rasta i razvoja domaće industrije koji je započela Ambienta još 1972.godine, a što će se na sajmu prepoznati u vidu retrospektive. Pozvala je sve izlagače, kao i posjetitelje, da budu dio ovog značajnog događanja. Zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet očekuje da će ovo objedinjavanje tematskih sajmova i konferencija kreativnog sektora izazvati veliku pažnju zainteresirane javnosti, ali i pridonijeti inkubaciji novih kreativnih ideja i inovacija te ostvarivanju novih poslovnih suradnji. ” Svakako bih želio da se dio ove sinergije prelije i u urbani prostor Grada, u skladu sa smjernicama Novog europskog Bauhausa: održivije, uključivije, ljepše“, rekao je zamjenik Korlaet. Glavni konzervator Ministarstva kulture Davor Trupković je naglasio da se trenutno paralelno obnavljaju mnoge povijesne zgrade i crkve, poput Katedrale s koje je upravo došao. Sustav stručnih arhitektonskih i dizajnerskih natječaja pomoći će u ostvarenju vrhunske kvalitete proširenja Banskih dvora kao i obnove mobilijara u HNK-a.

Ambienta, sajam posvećen namještaju i unutarnjem uređenju, ove će godine ispričati svoju jubilarnu 50. priču u novom, raskošnijem ruhu u paviljonima 8a i 9. Priznati i renomirani proizvođači namještaja, dizajneri, gospodarstvenici, kreativci te oni koji po prvi puta predstavljaju svoj brand, u šest sajamskih dana pokazat će najbolje dizajnerske komade, najneobičnije ideje produkt dizajna, mnoštvo inovativnih rješenja te najnovije trendove u uređenju interijera.

“Koncepcijski osvježena Ambienta, kroz tematske cjeline ove godine ispričat će najljepšu priču o unutarnjem uređenju, trendovima uređenja eksterijera te redizajnu doma i uredskih prostora. Reprezentativan i bogat izložbeni program upotpunjen je novitetima ugostiteljsko-hotelijerske opreme i HoReCa programa, sajma Hotel&Gastroteh, koji se tematski i sadržajno nadovezuje na Ambientu. Sajam Ambienta idealna je platforma za predstavljanje snage i potencijala domaće industrije, uz prezentaciju inozemnih brandova, potvrđujući svoj status središnjeg poslovnog događaja u branši, dok posjetitelje očekuju brojni sajamski popusti”, ističu na Velesajmu.

ArhiBau.hr je jedan od najvećih sajmova kulture građenja i održivog razvoja u regiji na kojem izlažu vodeći proizvođači i dobavljači opreme, materijala i rješenja u arhitekturi i graditeljstvu, zajedno s pratećom konferencijom u organizaciji Društva arhitekata Zagreba. Ovogodišnja tema ArhiBau.hr je „Prostor budućnosti / Budućnost prostora“. Na sajmu će se predstaviti najnoviji materijali i tehnologije za suvremeno i održivo građenje, održavanje i obnovu zgrada te prostora oko nas. Program konferencije okupit će arhitekte, urbaniste, građevinare te druge stručnjake koji su zainteresirani za istraživanje budućnosti životnih prostora i uloge koju će arhitektura i graditeljstvo imati u oblikovanju našeg svijeta. Konferencija postavlja pitanje kako će se prostori razvijati kako bi zadovoljili potrebe dinamičnog i promjenjivog svijeta te koje se strategije u prostornom planiranju, arhitekturi i građenju mogu primijeniti za oblikovanje održivih, funkcionalnih i otpornijih prostora.

Zagreb Design Week dolazi u jubilarnom izdanju. Već deset godina, najveće događanje za dizajn u Hrvatskoj, predstavlja sva područja dizajna, od produkt dizajna i vizualnih komunikacija preko modnog dizajna, pa sve do dizajna hrane. Središnja lokacija, prvi će puta biti Zagrebački velesajam u paviljonu 8 i na vanjskom prostoru. Na do sada najvećoj površini svoje novitete predstavit će dvadesetak najboljih proizvođača namještaja Hrvatske i svijeta. Istovremeno, diljem grada, deseci partner lokacija predstavit će dizajn vlastitim programom.

Na Zagreb Design Weeku, dizajneri iz Hrvatske i svijeta, predstavit će se brojnim izložbama, među kojima se ističe izložba finalista međunarodne nagrade za dizajn ZGDW Award. Ovogodišnja tema „AI &I, „Umjetna inteligencija i ja, bavi se utjecajem umjetne inteligencije na dizajn. Ugrožava li ona egzistenciju dizajnera ili je pomoć u radu? Što je s autorskim pravima? Može li umjetna inteligencija postati kreativna? ZGDW će odgovore ponuditi prvom izložbom proizvoda koje je dizajnirala umjetna inteligencija, te predavanjima, panelima i radionicama na kojima će svjetski poznati stručnjaci govoriti o temi. Kao i do sada, posjetitelje očekuje i bogat zabavni program.

Art Zagreb je pak mjesto gdje se na jednom mjestu mogu kupiti najbolja djela likovne umjetnosti. Pokrenut je 2018. godine i ubrzo se etablirao kao središnje događanje hrvatskog tržišta umjetnina. Na dvadesetak izložbenih prostora, predstavljaju se najkvalitetnije galerije i umjetnici na hrvatskom tržištu. Poziv za izlaganje na šestom Art Zagrebu bit će objavljeno sljedeći tjedan.

Komentirajte prvi

New Report

Close