Četiri banke ukinule naknade na bankomatima, pristižu zahtjevi za odgodom kredita, ali uvjeti još nisu definirani

Autor: Poslovni.hr , 25. ožujak 2020. u 10:21
FOTO: GettyImages

Ideja da se kreditne obveze samo odgode, i to isključivo klijentima koji su do izbijanja pandemije bili uredni platiše, baš i nije neka premija.

Od vladina dogovora s bankama o tromjesečnoj odgodi otplate kredita za građane i tvrtke koji su u pandemiji koronavirusa ostali smanjenih prihoda ili bez njih, a HNB donio odluku da u tom slučaju za klijente koji su bili uredni do kraja prošle godine ne moraju izdvajati rezervacije za loše kredite, prošlo je već tjedan dana: zahtjevi za odgodom bankama pristižu, ali kriterija za njihovo odobrenje još nema, piše Večernji list.

Usto, ideja da se kreditne obveze samo odgode, i to isključivo klijentima koji su do izbijanja pandemije bili uredni platiše, baš i nije neka premija: osim što se banke nisu izjasnile hoće li tijekom odgode dužnici morati plaćati kamate, očekivanja da će oni koji su ostali bez posla nakon tri mjeseca doći do prihoda, jednako su nerealna kao i vjerovanje da će tvrtke u tom trenutku biti spremne podmirivati svoje obveze.

Nakon što je HNB jučer dao preporuku za ukidanjem naknade na bankomatima drugih banaka kako bi klijenti mogli do novca na prvom raspoloživom uređaju, kao i za izdavanjem debitnih kartica najranjivijim skupinama jer ih nemaju mnogi umirovljenici, ali ni blokirani kojima prihodi sjedaju na zaštićeni račun, neke su to već učinile. PBZ, Erste, RBA i OTP ukinuli su od danas naknade za bankomate i riješile tehničke preduvjete za podizanje gotovine na drugim bankomatima. Klijenti Erste banke će gotovinu, osim na bankomatima, tri mjeseca moći podizati bez naknade i na EFT POS uređajima drugih banaka, poštanskih ureda i prodajnih mjesta koji omogućavaju tu opciju. Što se tiče blokiranih građana koji imaju račune zaštićene od ovrhe, klijenti OTP-a mogu svojim standardnim debitnim karticama bez naknade podizati gotovinu na bankomatima OTP banke. I klijenti  Erste banke koji imaju otvoren zastićeni račun u pravilu imaju kartice koje mogu koristiti na prodajnim mjestima i bankomatima, bez potrebe fizičkog dolaska u poslovnicu radi podizanja gotovine, a karticom mogu plaćati i na internetu. No, to nije unificirana praksa u svim bankama, piše Večernji list.

Komentirajte prvi

New Report

Close