Cestovne čistilice iz Rasca i Vikinga po Europi i Zagrebu

Autor: Sergej Novosel Vučković; Lucija Špiljak , 08. listopad 2020. u 22:00
ZG Čistoća otkupila 30 e-trokolica od tvrtke Roberta Vlašića; Rascovi kombiji /SANJIN STRUKIĆ/PIXSELL, PD

Vozilo tvrtke iz Kalinovca je i u međimurskom Tehnixu, gdje za par minuta očisti teren za koji su prije trebali sati.

Prva hrvatska cestovna čistilica Lynx, koju je proizvela tvrtka Rasco iz Kalinovca, osvaja europsko tržište godinu dana nakon što je predstavljena, a održava javne površine u Njemačkoj, Španjolskoj, Nizozemskoj, Francuskoj, Slovačkoj i Norveškoj.

Kupila ju je nedavno i tvrtka Tehnix iz Donjeg Kraljevca za održavanje 100.000 prostornih metara tvorničkog kompleksa, čime je zamijenila tri zaposlenice koje se sada mogu više posvetiti održavanju ostalih dijelova pogona.

“Ima jaku turbinu koja može pokupiti komadiće rezne ploče i vijke koji padnu s viljuškara i kontejnera. Zahvaljujući velikoj autonomiji rada, u par minuta očisti površinu koja se dosad metlama čistila satima”, rekao je direktor i vlasnik Tehnixa Đuro Horvat. Osim što u Rascu planiraju povećanje broja kompaktnih čistilica, u prototipnoj fazi je i verzija na električni pogon. A takvu čistilicu, električnu, već je proizveo zagrebački Viking, o čemu smo prvi pisali, riječ je o 100% hrvatskom proizvodu i svojevrsnom “anticovid” elektrociklu.

Dio proizvodnje, 30 komada e-trokolica, otkupila je Čistoća Zagreb, tj. Zagrebački holding, i predstavljene su jučer na glavnom zagrebačkom trgu, uz prisustvo gradonačelnika Milana Bandića i direktora Vikinga Roberta Vlašića. Vozila imaju snagu jednog kW, mogu nakon punjenja izdržati šest sati vožnje, a nosivost im je do 500 kilograma. Brzina je 15 km/h. Teretni dio je modularan pa se osim za prijevoz otpada može prilagoditi željama kupaca, npr. kao škrinja za sladoled.

“Nadamo se da će u Holdingu biti zadovoljni i da će otkupiti još. Poslali smo i u Dubrovnik dvije na probu, nadamo se i većem interesu. Predstavit ćemo ovaj hrvatski proizvod i na Eurobikeu u Friedrichshafenu u Njemačkoj krajem studenog. To je najveći svjetski sajam biciklističke opreme”, najavljuje Vlašić.

Komentirajte prvi

New Report

Close