‘Čestitka’ iz Koprivnice: Razočarani smo izborom Dalić, ovo je kolonijalni pristup

Autor: Sergej Novosel Vučković , 03. veljača 2021. u 16:45
Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL

Koprivničko-križevački župan poručio da je iznenađen izborom Martine Dalić za novu predsjednicu Uprave Podravke, smatrajući da je to trebala biti kompetentna osoba iz prehrambene industrije i iz toga kraja.

Stupanje Martine Dalić, nekadašnje ministrice gospodarstva u prvoj Vladi Andreja Plenkovića, na čelno mjesto koprivničke Podravke (imenovao ju danas Nadzorni odbor), nije dobro ‘sjelo’ tamošnjim vladajućim strukturama.

Premda je župan Darko Koren (stranka Mreža) u partnerstvu s HDZ-om čiji su mu članovi i zamjenici pa bi se pretpostavljalo da će na postavljanje Dalićeve, koja je bila osobni samoga premijera, kimnuti glavom, njegova je službena reakcija ipak drugačija:
“Iznenađen sam takvom odlukom suvlasnika jer do zadnjeg dana to kadrovsko rješenje nije bilo u opticaju. Kao predstavnici lokalne zajednice željeli smo da na čelo Podravke dođe kompetentna osoba koja se dokazala u sektoru prehrambene industrije i poznaje sustav Podravke te koja dolazi iz ovog područja” poručuje Koren, pojačavajući da je za njega osobno to da je država predložila Martinu Dalić i – razočaranje.

Tko god upravljao državom, uvijek je imao moć instaliranja svoje osobe za šefa najveće podravske kompanije, jednog od domaćih prehrambenih velikana, ali i niže razine vlasti, županijska i gradska smatrale su da imaju što za reći kad su na tapeti kandidati, (po)slušalo ih se ili ne. Koprivničko SDP-ovo čelništvo očitovalo se oštro, kako piše epodravina:

“Cijela nacionalna javnost je iznenađena ovim imenovanjem, a premijer je pokazao da je on taj koji kadrovira po sistemu Kaj bi ti štel biti. Sama ta poruka je strašna. Mirovinski fondovi koji skupljaju naša sredstva ponašaju se kao smokvin list koji nije spreman ništa, nego povlađivati Andreju Plenkoviću pa se postavlja pitanje kako vode brigu o našim novcima”, kazao je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Koren smatra da Podravka mora biti u suživotu s gradom, županijom i cijelom zajednicom.

“Od predsjednice Uprave moramo tražiti i neke odgovore jer Podravka nije specifična gospodarska priča koju možemo sagledavati samo kroz prizmu strateški važnog poslovnog subjekta, nego je moramo promatrati kao kohezivni faktor povezanosti s ljudima koji već 70 godina žive s Podravkom i koja ima izniman značaj u lokalnoj zajednici”, misli župan.

On izražava nadu “da će nova predsjednica Uprave uvažavati mišljenje i interese lokalne zajednice jer Podravka je predvodnica gospodarskog razvoja našeg kraja. Postavit ćemo pitanje što se planira s udjelom države u kompaniji u kontekstu možebitnog neprijateljskog preuzimanja”, ozbiljan je koprivničko-križevački župan.
Svoju “čestitku” prvoj predsjednici Uprave Podravke u njenoj povijesti zaključuje u strogom tonu konstatacijom kako nije čuo plan razvoja kompanije, a niti razmišljanje o podizanju materijalnih prava radnika.
“Ovo je kolonijalni pristup imenovanju i nadam se da će vrijeme pred nama opovrgnuti sve negativne osjećaje koji imamo nakon ovog odabira”, jasan je Darko Koren.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Jaksicu odi u hdz-e pa cete imati svog covjeka iz kc za predsjednika uprave.

Poltronski portal

Haha…kao da poslovni.hr ima veze sa poduzetništvom ili bilo čime što nije vezano uz trash i politiku.. Ovaj je portal odavno postao najobičniji tabloid. Jedino što ovdje donekle valja je forum.

Kako to da na ovom partalu uopće nema vijesti o tome da se na glavnom trgu skupilo 10000 poslovnih ljudi???

Pa to je top poslovna trma dana.

New Report

Close