Stvaraju uvjete da otok postane hrvatska Provansa: Rade cestu koja će ojačati turizam, otočku migraciju, OPG-ove…

Autor: Suzana Varošanec , 11. listopad 2022. u 07:00
Nova prometnica donosi Braču nove perspektive i u poljoprivredi i u turizmu/I. Čagalj/PIXSELL

Na puno prometno povezivanje čeka se od 1971., a 60,8 mil. kuna vrijedan projekt sad ide u realizaciju.

Na otoku Braču, u prometno najizoliranijem području zbog slabe cestovne povezanosti sa Supetrom kao otočkom središnjicom, stvaraju se uvjeti da unutrašnjost brzo procvjeta kao naš pandan francuskom turističkom simbolu – Provansi.

Vlasnici OPG-ova u ogromnom broju snažno su to prepoznali i reagirali na mogućnosti koje donosi nova prometnica, s kolnikom širine šest metara, s bankinama od metar i pol. No, to nije sve! Otvara se put za realizaciju ulaganja u nove turističke kapacitete, a koje se prije izbijanja pandemije procjenjivalo na oko 100 milijuna eura.

Nadalje, cesta koja život znači, trebala bi kroz cjelovitu realizaciju sve tri faze projekta omogućiti jednostavne radne migracije za 13.000 stanovnika, unutar otoka svima, a također i s kopnom. Sve to zahvaljujući EU fondovima, jer Brač dobiva važne prometnice, koje za stanovništvo, poduzetnike i investitore otvaraju nove razvojne perspektive – gospodarski napredak, ali i ukupno gledano poboljšanje kvalitete života.

Riječ je o infrastrukturnom projektu “Rekonstrukcija i izgradnja ceste Supetar – Pučišća – Povlja – Sumartin”. Provodi ga Županijska uprava za ceste Split, i to u tri faze. Za prvu fazu po prvi put osigurali su EU sufinanciranje pa 85% novca potječe iz Kohezijskog fonda EU-a, dok 15% iz proračuna RH.

Spajanje na uvalu Veselje
Tako je u ovom mega otočkom projektu, zasad bez kune svog troška, isfinancirana kroz prvu faza izgrađena cesta Pučišća – Povlja, dionice Pučišća – uvala Luka duljine 4,8 km. Riječ je o projektu vrijednom 60,8 milijuna kuna za čiju je realizaciju odabrana tvrtka Patrlji kao izvođač radova, dok je stručni nadzor provodila tvrtka Obstinatio.

Prema načelniku Općine Pučišća Marinu Kaštelanu, od vitalnoga je značaja za razvoj tamošnje industrije prepoznatljive po u stečaju spašenomu Jadrankamenu, kao turizma i poljoprivrede.

Povećat će dodatne turističke, ali i gospodarske perspektive, u prvom redu kroz razvoj novih kamenoloma i spajanje na teretnu luku u uvali Veselje, pretvaranje zapuštenog zemljišta, kaže, u hrvatsku Provansu i k tome izgradnju zone turističko – ugostiteljskog karaktera u perspektivnoj Uvali Luke.

”Imamo interes na prvom odvojku dionice da se priključe tri nova kamenoloma, sa strane tri investitora čiji su projekti u različitim fazama. Za jedan je ishođena građevinska dozvola, u drugom su u tijeku istražni radovi, a treći ima izrađenu studiju utjecaja na okoliša.

Na tom odvojku je plan da se spojimo na teretnu luku Veselje, za što su također započete aktivnosti koje bi služile prvenstveno kamenolomima, a kasnije i drugim kamenarima”, kaže Kaštelan.

Nova prometnica donosi nove perspektive i u poljoprivredi i u turizmu, pa ovaj dio Brača dobiva preduvjete, navodi, da postane naša Provansa. Veliki je interes među OPG-ovima da se infrastrukturno povežu s novom mrežom.

Čak 90-ak vlasnika OPG-a predalo je zahtjeve za priključke na mrežu izgrađenu u sklopu projekta, a ključni su struja i telekomunikacije. Perspektiva se otvara i za najavljeni veliki turistički projekt. Naime, dobili su građevinsku dozvolu za 1,8 km nerazvrstanih cesta, a novi odvojak općina planira radi povezivanja s novom turističkom zonom kapaciteta 700 kreveta.

Dočekali EU financiranje
“Partner je tvrtka Luke Jadrana, te je ovo jedna od rijetkih investicija u turističke zone koja je dobila svoj UPU, stratešku studiju i ima potencijal da Pučišća iz industrijskog mjesta naprave veliki iskorak u turizam. Tradicija kamenarstva je temelji oslonac našeg gospodarskog razvoja, ali uz razvoj turizma čiji je potencijal zasad malo iskorišten, pa tek dobiva na zamahu”, kaže načelnik.

U uvali Luke s južne strane Crnog rata je zona površine 17 ha, u kojoj se predviđa izgradnja hotela i luksuznih vila kapaciteta do 700 kreveta, privezišta za jahte, uređenje plaže te sportsko-rekreacijskih, ugostiteljskih i zabavnih sadržaja.

ljedeća faza projekta uključivat će izgradnju dionice Uvala Luke – Povlja duljine 10,4 km, a treća rekonstrukciju postojećih prometnica Supetar – Pučišća i Povlja – Selca, ukupne duljine 31,6 km. Cesta koja život znači idejno inače datira još iz 1971. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close