Češki mediji pozvali građane da ne planiraju odmor u Istri, evo što su im odgovoril istarski znanstvenici

Autor: Poslovni.hr , 27. svibanj 2022. u 08:53
Foto: Pixabay

Na osnovu lažne vijesti, istaknuto je da se trenutno ne isplati posvuda planirati odmor

Hrvatsku obalu preplavile su meduze koje bi mogle ugroziti turističku sezonu, lažna je vijest koja se posljednjih dana masovno pojavila u češkim medijima. No, ta vijest, iako neprovjerena i očito se odnosi na probleme koje su istarski ribari ove zime imali s meduzama, uopće nije bezazlena.

Pokazuje to i zanimanje gostiju iz Češke i Slovačke koji šalju upite Turističkoj zajednici (TZ) Istarske županije, javlja Glas Istre. Jedan Slovak tako otkriva da je početkom lipnja planirao doći na odmor u Istru pa pita je li istinita priča o masovnoj pojavi meduza na našoj obali.

Zbog svega je reagirao i TZ Istre, čiji nam direktor Denis Ivošević kaže da su ovog tjedna poslali priopćenje češkim i slovačkim medijima ‘o stvarnom stanju u Jadranu’. A u tu su svrhu zatražili i mišljenje struke. Ivošević pretpostavlja da je netko iz Češke u našim medijima uočio da su se ribari žalili na masovnu pojavu meduza ove zime i tu vijest prenio sa zakašnjenjem, tumačeći to na potpuno pogrešan način.

Direktor istarskog TZ-a ističe da nema nikakve opasnosti za kupače te da je vijest o masovnoj pojavi meduza na istarskoj obali izmišljena. I ribari sa sjeverozapada Istre potvrđuju nam da su meduze gotovo pa potpuno nestale iz njihovog akvatorija.

Jedan češki magazin otišao je toliko daleko da je naveo kako su plaže u Piranu, Savudriji, Umagu, Poreču, Vrsaru i na cijeloj talijanskoj obali regije Friuli Venezia Giulia ‘prekrivene prozirnim ljigavim želeom’. Nažalost, u tom kontekstu, na osnovu lažne vijesti, istaknuto je da se trenutno ne isplati posvuda planirati odmor.

Komentirajte prvi

New Report

Close