Cesija u sustavu PDV-a, izlaz iz problema s naplatom od velikih

Autor: Suzana Varošanec , 09. rujan 2014. u 22:00
Ministar financija Boris Lalovac/Grgo Jelavić/PIXSELL

Ideja je omogućiti razvoj i zapošljavanje malim poduzetnicima tako da ih ne uguše veliki koji im duguju.

Aktualne Vladine promjene u sustavu poreza na dodanu vrijednost neće čini se stati na trenutačnoj najavi uvođenja plaćanja PDV-a na osnovu naplaćenoga računa za male poduzetnike do 3 milijuna kuna bruto prometa. U korist malog poduzetništva koje čini gotovo 100.000 tisuća subjekata ili 98% gospodarstva, od kojeg se iočekuje da bude pokretač u stvaranju novih radnih mjesta, kao i u pogledu samozapošljavanja, priprema se još jedno novo rješenje.  Ideja je da se malima omogući rast jer će ih inače veliki ugušiti, a konkretno rješenje je takozvana fiktivna cesija, jedan od nekoliko obračunskih modela plaćanja, koja bi bila propisao Zakon o PDV-u. 

Kraj ucjena velikih
Postoji mogućnost, naime, na temelju računa kao vjerodostojne isprave da jamac platac podmiri obvezu PDV-a u proračun umjesto maloga poduzetnika. Poduzetnik bi pod određenim kriterijima prenošenjem svojeg potraživanja u korist državnog proračuna mogao zatvoriti svoja dugovanje koje ima prema njemu. Taj bi zakon, pak, uz definiciju tko je obveznik, definirao i status jamca platca, a u ovom slučaju to bi bio onaj tko ima obvezu prema svojem vjerovniku – maloj tvrtki, te je nije ispunio u roku, dok istovremeno taj isti vjerovnik duguje u državni proračun.

Inače, ovjeru cesije radila bi Porezna uprava temeljem računa kao vjerodostojne isprave, te bi se time regulirala obveza toga vjerovnika: njegov bi dužnik, i to zato što nije u roku platio obvezu, postao navedeni jamac-platac prema državnom proračunu, dok bi s druge starne njegov vjerovnik svoju obvezu prema državi tako zatvorio. Pretpostavka je da račun koji nije bio na vrijeme plaćen Porezna uprava prizna, te da ga dužnik ne osporava. Takvo rješenje je, kako doznajemo, na tragu isključivanja mogućnosti da veliki u budućnosti mogu ucjenjivati male, te je i ono u funkciji pokretanja novčanih tijekova.

U praksi može pomoći i olakšati uvjete poslovanje, i to posebno malim poduzetnicima, koji često muku muće s naplatom, posebice od velikih. Kako se njihovo rasterećenje kani provesti upravo kroz dodatni mehanizam uvođenjem reda u plaćanje obveza, i najnovije pripreme obuhvaćaju aktivnosti dva resora – malog poduzetništva i obrta, te financija. Ovo rješenje ima velik potencijal zbog narušenih odnosa između velikih i malih tvrtki, a očekuje se da bi imalo zapaženu primjenu, kao što se i smatra da će svi mali poduzetnici prijeći na plaćanje PDV-a po naplaćenoj realizaciji. 

Prava revolucija
Naime, za male je moguće čak i prava revolucija: oni više neće biti u lošoj poziciji samo zato što su mali i zbog svoje veličine posebno osjetljivi na svako kršenje dogovorenih obveza od strane velikih tvrtki, nego bi imali elegantan izlaz iz problema s naplatom. Kako nam je jedan potvrdio, on je odmah pronašao svoju računicu. Naime, ako od više izdanih računa, male račune naplati, ali ne i veliki račun jer ga duguje velika tvrtka, iz naplate će moći platiti plaće i doprinose te režije, dok se PDV državi može platiti na navedeni način. "Ovakvom  mjerom može se i velike natjerati da budu točni. U tom bi slučaju dao Poreznoj ugovor koji nije osporen, a prošao je rok plaćanja tako da je jasno kako su mi ta sredstva nedostupna. No, u tom trenutku zatražit ću da se zatvori dio računa koji dugujem u proračun. Ostavit ću mogućnost dužniku da mi podmiri ostatak obveze", konstatirao je naš sugovornik.

Komentari (9)
Pogledajte sve

genijalno-briljantno-fantastična ideja. napraviš to velikom kupcu koji ne plaća na vrijeme i možeš odmah zaboraviti na daljnju suradnju.

…ah da zaboravih još jedan momenat…koliko to bude zagušilo porezne i i ostale službenike…

…pa koliki milioni računa će se slijevati s jedne i druge strane…pa tko će to izkontrolirat…

…dragi Bože…vidi se da se ti od svoje kancelarijice nisu makli…

…ah pričam ti priču…prvo kakva fiktivna cesija…gđa novinarka bi trebala naučit da fiktivne cesije nisu zakonom dozvoljene…( to znači da je netko fingirao pravni posao ) a ovdje se radi od stvarnim poslovnim odnosima…

…kao drugo…cesiju treba i potpisati…[emo_smijeh][emo_smijesak][emo_namigusa]e,tu je kvaka…

…bude se mali poduzetnik načekao i nazivkao da mu se ista potpiše…oliti budu veliki radili s onima kojima cesija ne bude bila potrebna…

…eto tako niš od te varijacije na političu temu…

Hrabro.

New Report

Close