Česi nestrpljivi, svako kašnjenje znači nove ‘rupe’ koje treba pokriti

Autor: Marija Brnić , 07. rujan 2021. u 22:00
Hrvoje Kekez, predsjednik Uprave slavonskobrodske grupacije/IVICA GALOVIĆ/PIXSELL

Zadnji korak bit će dokap kojem će pristupiti D.D. Acquisition, doprinos će im biti u istom iznosu kao i države, s tim da bi u prvoj fazi unijeli 120 milijuna kuna.

Godišnji odmori i za Bruxelles su završili, pa se konačno pokreće i tema razgovora i usuglašavanja oko programa restrukturiranja Đure Đaković, koji je Glavnoj upravi za tržišno natjecanje Europske komisije dostavljen prije dva mjeseca. Intenzivirana je komunikacija i održavaju se videokonferencije oko prihvaćanja programa koji je dostavljen još prije nekoliko mjeseci.

Predsjednik Uprave slavonskobrodske grupacije Hrvoje Kekez kaže kako “ništa nije zapelo, ali ide sporo”. U najboljem slučaju nada se da bi povratan odgovor od Komisije mogao stići u idućih dva do tri tjedna, iako će nešto skeptičniji iz državne administracije, upoznati s funkcioniranjem briselske administracije, u ovakvim procesima reći da to može potrajati i duže.

Slučaj Industrijskih rješenja

No, zna li se da nakon odobrenja EK program potom treba proći i procedure odobravanja na Vladi, a potom najmanje dvije skupštine na kojima će se provesti potrebni koraci da bi se strateškom partneru D.D. Acquisitionu omogućilo provođenje dokapitalizacije, ne čudi da su iz njihovih redova nestrpljivi zbog sporosti odvijanja procesa.

Svaki dan kašnjenja znači nove “rupe” koje treba pokriti, a izgledno je već da će se proces koji čekaju odvijati početkom iduće godine.

Istina, češki investitor, a riječ je o poduzetničkom tandemu Jaroslavu Strnadu i Reneu Materi, koji je već ušao u vlasničku strukturu i drži 18,88 posto dionica i pojedinačno je najveći dioničar, angažirao je priličan tim operativaca, što u samom Đuri Đakoviću, a što konzultanata koji rade i na projektu programa restrukturiranja i komunikacije s Europskom komisijom.

75

posto udjela u ĐĐ-u trebali bi steći Česi, koji sad imaju 18,88 - pojedinačno najviše

Od svibnja je član Uprave Čeh Tomáš Telúch, koji je taj posao prihvatio privremeno i mandat mu se sada već produljuje svakih mjesec dana. Jedno od imena koje su Česi angažirali je i Tamara Mazal Obradović, nekadašnja pomoćnica ministra gospodarstva, čiji je suprug Tomislav Mazal bio i predsjednik Uprave Đure Đaković.

Sama Vlada i tvrtka imaju također konzultantski tim, pa se detalje podešava s više strana. Uključeni se u pravilu slažu da je riječ više-manje o tehničkim pitanjima, no investitora zanima da što prije preuzme potpunu kontrolu.

U međuvremenu u Slavonskom Brodu zabrinutost izaziva poslovanje jedne od tvrtki-kćeri, Đuro Đaković Industrijska rješenja, koja je već dva mjeseca u neprekinutoj blokadi i otvoreno se već govori da će tvrtka neminovno završiti u stečaju. Problem dugovanja vjerovnicima menadžment je već pokušao riješiti dogovorom oko predstečajne nagodbe, no ona u praksi nije zaživjela.

No, za sam program restrukturiranja ovaj slučaj, uvjeravaju svi, neće imati utjecaja, štoviše, takav slijed zapravo će ući kao kompenzacijska mjera. U međuvremenu, dio radnika od njih 20-ak koliko je bilo u vrijeme zaključenja predstečajne nagodbe, napustio je Industrijska rješenja, te ih je trenutačno preostalo sedam.

Potpuni ulazak čeških ulagača, koji bi po programu restrukturiranja koji je na stolu trebali steći 75-postotni udjel, posljednja je slamka spasa za slavonskobrodsku kompaniju.

Prema izvještaju o poslovanju Đure Đakovića, “u slučaju neprihvaćanja programa, vjerojatan je scenarij gašenje većih dijelova proizvodnje, gubitak najvećeg dijela radnih mjesta i imovine”.

Službena tajna

Svi detalji iz programa nose oznaku službene tajne, no iz onoga što je neslužbeno iscurilo, država će kao prvi korak u daljnjem procesu ići s unošenjem u temeljni kapital svoja potraživanja po jamstvima za kredite, ukupno 360 milijuna kuna, a potom će slijediti smanjenje temeljnog kapitala i kao zadnji korak bit će dokapitalizacija kojoj će pristupiti D.D. Acquisition.

Njihov doprinos bit će u istom iznosu kao i učešće države, s tim da bi u prvoj fazi unijeli 120 milijuna kuna svježeg kapitala, a u petogodišnjem trajanju procesa osigurali bi preostala ulaganja. Ono čemu se u Slavonskom Brodu najviše vesele – otvorili bi tržište i omogućili bitno povoljnije uvjete poslovanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close