Česi grabe lidersku poziciju na tržištu obnovljive energije

Autor: Darko Bičak , 12. srpanj 2023. u 19:01
Kamen temeljac buduće sunčane elektrane/PD

Woodburn Capital Partners grade još dvije elektrane u RH.

Hrvatska postaje sve ozbiljniji igrač u EU po pitanju obnovljivih izvora energije, novi OIE projekti niču bez prestanka, a najnoviji primjer su solarne elektrane u Zagorju i Dalmaciji koje se ovih dana predstavljaju javnosti…

Specijalizirana češka tvrtka za ulaganja u obnovljivu energiju Woodburn Capital Partners izgradit će sunčanu elektranu kapaciteta 10 megavata (MW) u Brdovcu pokraj Zagreba i elektranu kapaciteta 3 MW u Stankovcima u Zadarskoj županiji. Kamen temeljac za elektranu u Brdovcu položen je jučer, a za onu u Stankovcima najavljen je za danas.

Iz Woodburna su pojasnili da njihov menadžment aktivno radi na sklapanju dugoročnih ugovora o otkupu električne energije s velikim korporacijama u regiji za oba projekta. Najnoviji podaci operatera distribucijskog sustava HEP ODS pokazuju da u Hrvatskoj broj instaliranih solarnih kapaciteta raste iz mjeseca u mjesec te je prvog lipnja dosegnuo 305,8 MW.

Ukupno su svi obnovljivi izvori u proizvodnji električne energije u prvom polugodištu godine sudjelovali sa 61,2 posto. Od toga samo na energiju sunca otpada više od 6%.

305,8

megavata dosegao je u lipnju broj instaliranih solarnih kapaciteta u RH

Voditelj razvoja tvrtke Woodburn Capital Partners Mirko Meděnica objasnio je filozofiju na kojoj se temelji njihov pristup ulaganjima u obnovljivu energiju, istaknuvši da su za razliku od brojnih drugih aktera na tržištu obnovljive energije oni prihvatili pristup vertikalne integracije, od pronalaženja lokacija, nabavljanja svih dozvola i usklađivanja s regulatornim zahtjevima, do pronalaženja budućih potpisnika PPA ugovora, izgradnje elektrana i upravljanja njihovim poslovanjem.

Tvrtka Woodburn već je realizirala pet sličnih projekata, a do danas je uložila više od 75 milijuna eura u projekte na biomasu i sunčevu energiju.

Cilj joj je, ističu, postati vodeći developer i operator u području obnovljive energije, i to u regijama središnje i istočne Europe te južne Europe, a trenutačno razmatraju i poslovne prilike u susjednoj Bosni i Hercegovini. Glavni financijski direktor tvrtke Woodburn Chris Kottnauer ističe kako je ključno da vlade podrže sektor energije iz obnovljivih izvora…

Predstavnici Plive i tvrtke Woodburn Capital na polaganju kamena temeljca sunčane elektrane u Brdovcu/H. Jelavić/PIXSELL

“Vlada Republike Hrvatske predvodi trend s obzirom na to da je donijela dugo iščekivanu uredbu o kriterijima i uvjetima za izdavanje energetskih dozvola koja pojednostavljuje administrativne postupke i otvara vrata daljnjem rastu sektora energije iz obnovljivih izvora. Osim toga, uredba pruža potrebnu razinu transparentnosti i stabilnosti operatorima i ulagačima u području obnovljive energije i time dodatno jača sektor u cijelosti”, naveo je Kottnauer.

Načelnik Općine Brdovec Alen Prelec pozdravio je izgradnju elektrane na obnovljive izvore energije istaknuvši da njihova poslovna zona privlači sve više velikih korporativnih i industrijskih partnera poput Plive i Pfizera te da su i sve veća očekivanja prema kojima bi dostupna infrastruktura trebala uključivati i obnovljive izvore energije.

Tvrtka Pfizer, kao jedan od globalnih farmaceutskih i tehnoloških lidera, puno polaže na obnovljive izvore energije. Pliva je također intenzivno uključena u nabavu obnovljive energije, a ove je godine u svom pogonu u Savskom Marofu već pustila u rad elektranu snage 10 MW. Tvrtka Woodburn Capital Partners češka je tvrtka specijalizirana za ulaganja u obnovljivu energiju.

Posjeduje golemo iskustvo u radu s elektranama na biomasu, kao i sve veći portfelj u području sunčeve energije. Predana je održivim energetskim rješenjima koja doprinose globalnom prijelazu na čistu energiju. Tvrtka Woodburn trenutačno radi na izgradnji sunčanih elektrana u regiji središnje i istočne Europe, kao i na jadranskoj obali Hrvatske, te aktivno razmatra razvojne mogućnosti u BiH, regiji koja uživa do 35% više sunčeve svjetlosti nego središnja Europa.

Tvrtkina poslovna filozofija uključuje suradnju s priznatim industrijskim stručnjacima za vjetrenu i sunčevu energiju/H. Jelavić/PIXSELL

Izgradili i izašli
Tvrtkina poslovna filozofija uključuje suradnju s priznatim industrijskim stručnjacima za vjetrenu i sunčevu energiju, te sklapanje strateških saveza s partnerima koji imaju iskustva u području ulaganja u obnovljive izvore energije.

Woodburn je do sada razvio tri postrojenja na biomasu u Hrvatskoj, a iz kojih su u međuvremenu izašli. “Njihov razvoj je bio zadovoljavajući, a vjerujemo da će te elektrane i dalje, s dovoljnim količinama sirovina pokrivenih ugovornim odnosima s hrvatskim šumama u državnom vlasništvu i vodećim domaćim dobavljačima drva, uspješno raditi”, navode iz Woodburna.

Dodaju da Woodburn Capital pristupa temeljito svojim projektima obnovljivih izvora energije tijekom faze planiranja i izgradnje, bilo da se radi o nekadašnjoj biomasi, sada solarnoj energiji i dodatnom vjetru u budućnosti. To uključuje osiguravanje da postoje kupci za proizvedenu energiju.

Uspješna priča Brdovca

Poslovna zona Općine Brdovec privlači sve više velikih korporativnih i industrijskih partnera poput Plive i Pfizera te su i sve veća očekivanja u pogledu obnovljive izvore energije.

Toplinska energija iz tih bioenergana posebno je bila isporučena postrojenjima za preradu drva, tako da nije bilo nikakvih gubitaka energije. Iako su u prethodnom razdoblju imali puno više iskustva s energanama na biomasu, u novije vrijeme su se u Woodburnu ipak odlučili okrenuti suncu i vjetru.

“Odlučili smo se usredotočiti na solarnu energiju, i vjetar u budućnosti, koristeći sunčanu i vjetrovitu obalnu regiju Hrvatske, ali i Bosne i Hercegovine. Naš trenutačni plan je izgraditi više od 500 MW kapaciteta u ovim energetskim izvorima u regiji”, kazali su za Poslovni dnevnik iz Woodburn Capitala.

35

posto više sunčeve svjetlosti nego središnja Europa ‘uživa’ regija koja je Česima zapela za oko

Visoko četvrto mjesto
Iako primarno zahvaljujući velikim hidroelektranama, ali sve više i kapacitetima energije vjetra i sunca, Hrvatska je među liderima u EU po pitanju korištenja zelene energije.

Statistike pokazuju da je u prvom polugodištu u Hrvatskoj gotovo dvije trećine električne energije bilo dekarbonizirano, a nedavno objavljeni podaci Europske mreže operatora prijenosnog sustava električne energije (ENTSO-E) pokazuju kako je Hrvatska lani zauzela visoko četvrto mjesto prema udjelu OIE u proizvodnji električne energije.

Komentirajte prvi

New Report

Close