Centri za kompetentnost u turizmu otvorit će se za četiri godine

Autor: Marija Crnjak , 06. veljača 2019. u 22:00
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Za šest centara na raspolaganju 300 mil. kuna, natječaji za provedbu programa do kraja veljače.

Ovisno o pojedinom projektu ulaganja, Hrvatska bi za najviše četiri godine trebala dobiti šest vrhunski opremljenih, inovativnih regionalnih Centara kompetentnosti za obrazovanje u turizmu.

Tamo će se primjenjivati znanja iz prakse, učit će se kroz rad i ispravljati nedostaci postojećih strukovnih obrazovnih programa. U svih šest centara uložit će se 300 milijuna kuna, temeljem natječaja koji će biti raspisani do kraja veljače, nakog čega će kandidati dobiti ukupno četiri godine za punu implementaciju kako bi centri započeli s radom. Kako je poznato, na natječaju provedenom ovog ljeta za otvaranje centara temeljem dosadašnjeg rada te regionalnih potreba za određenim profilom radnika, odabrani su Srednja škola Zabok, Turističko-ugostiteljska škola Split, Ugostiteljsko-turistička škola Osijek, Ugostiteljska škola Opatija, Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu iz Pule te Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik. “Ministarstvo turizma, kao relevantan dionik za razvoj strukovnog obrazovanja u svom sektoru, dobilo je priliku i novac iz Europskoga socijalnog fonda da u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali podrži uspostavu regionalnih centara kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu”, pojašnjavaju u Ministarstvu turizma.

Suradnja ministarstava

Ministarstvo turizma u koordinaciji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja koordiniralo je izradu sažetka operacije, koju će tijekom prvoga kvartala 2019. odobriti Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava te će se krenuti u provedbu aktivnosti unutar centara. O konkretnim aktivnostima centara bit će riječi i na konferenciji ‘Turistički djelatnik: Izazovi i mogućnosti’ u organizaciji Ministarstva turizma 12. veljače u zagrebačkom Hotelu Westin.

Budući centri već prilikom prijave na natječaj pokazali su velike ambicije.

U Zaboku najavljuju nekoliko modula, od formalnog strukovnog obrazovanja, formalnog obrazovanja odraslih, neformalnog obrazovanja, unaprjeđenja kompetencija nastavnika i mentora, kompetencija za poslodavce, centar inovacija i razvoja te profesionalno usmjeravanje. Za potrebe Centra plan je rekonstrukcija i dogradnja SŠ Zabok, čime će se osigurati više od 5200 kvadrata neto prostora za učenje. Centar će raspolagati s 18 učionica i 3 male učionice, 2 praktikuma za kuharstvo i 2 praktikuma za ugostiteljsko posluživanje s pripadajućim spremištima te trening centrom za odrasle sa slastičarskim praktikumom ta tople slastice i za hladne slastice, praktikumom za kuhare i posluživanje te eno praktikumom.

Konkretna računica

Imat će prostorije za osoblje, auditorij, knjižnicu, nastavničke kabinete, višenamjenske zajedničke prostorije, sanitarne čvorove, dizala i servisne prostorije. Centar će raspolagati s 24 smještajne jedinice različite kategorizacije, 20 dvokrevetnih i 4 peterokrevetne, a uz objekt će se nalaziti i ugostiteljski objekt te wellness prostori. Učionice će biti opremljene multimedijskom tehnologijom i programskim sustavima koji se primjenjuju u turizmu i ugostiteljstvu. RCK u Zaboku surađivat će sa 16 strukovnih škola iz cijele Hrvatske, 6 visokih učilišta, obrtničkom i gospodarskom komorom, 7 gospodarskih subjekata. U Zaboku očekuju kroz redovnu srednjoškolsku nastavu oko 800 učenika u 36 razrednih odjela u dvosmjenskoj nastavi, kroz obrazovanje odraslih oko 300 polaznika godišnje te 300 polaznika kroz stručna usavršavanja nastavnika te 100 polaznika godišnje iz gospodarskog sektora.

Iskustvo s EU fondovima

Turističko-ugostiteljska škola Split dobila je status Regionalnog centra kompetencije zbog svog bogatog iskustva s projektima vezanim uz Europsku uniju i fondove EU.

Njihov projekt vrijedan 12 milijuna eura također predviđa nadogradnju postojeće školske zgrade, te bi se u produžetku objekta trebao izgraditi hotel s 22 sobe, 3 restorana i slastičarnicom. Procjena je da bi gradnja mogla biti gotova do 2021., a provedba drugog, “soft” dijela projekta do 2023. godine.

U Puli predviđaju opremanje Centra suvremenim praktikumima za kuharstvo, slastičarstvo i posluživanje te kabinetima za strane jezike u zgradi sadašnjeg školskog praktikuma na Stoji, ali i u obližnjoj austrijskoj vili koja je u županijskom vlasništvu i napuštena je od zatvaranja Privatne osnovne škole Jurja Dobrile. U budućem Centru kompetentnosti na Stoji obrazovat će se i usavršavati učenici ugostiteljsko-turističkih škola u Istri, ali dodatno educirati i njihovi profesori i mentori kod poslodavaca, već zaposleni kuhari, konobari i slastičari te nezaposleni na prekvalifikaciji. Tamo će edukaciju moći proći recimo i somelijeri za koje još nema formalnog obrazovanja u Hrvatskoj, kao i baristi te drugi kadar.

Komentirajte prvi

New Report

Close