‘Čeka nas povijesno najskuplja proljetna sjetva’

Autor: Marta Duić , 23. siječanj 2022. u 22:00
Proizvođači su tražili da se zamrzne cijena plavog dizela tijekom najintenzivnijih proljetnih radova/M. Jurinec/PIXSELL

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković napominje kako trenutna kriza nadilazi okvire Ministarstva poljoprivrede.

Predstavnici Odbora za ratarstvo Hrvatska poljoprivredne komore održali su sastanak s Ministarstvom poljoprivrede na kojem se razgovaralo o predstojećoj proljetnoj sjetvi koja bi mogla biti jedna od najskuplju u povijesti Hrvatske.

Naime, prve procjene ratara već sada govore da će proljetna sjetva, zbog rasta cijena svih ulaznih troškova biti od 3000 do čak 6000 kuna veća nego što je to bilo lani.

Kako upozoravaju, zbog drastičnog rasta cijena sjemena, mineralnih gnojiva, nafte i drugih repromaterijala potrebno je pronaći rješenja kako bi se ova situacija smirila jer će u suprotnom poljoprivrednici odustajati od sjetve ili će ju obavljati u uvjetima smanjivanja troškova što će se u konačnici odraziti na prinose i razinu proizvodnje.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković napominje kako trenutna kriza nadilazi okvire Ministarstva poljoprivrede, ali da će u narednih sedam dana pokušati naći sredstva u proračunu koja će ublažiti ovu situaciju.

“Također će se pregovarati o kreditnim linijama koje bi mogle osigurati nabavu materijala za proljetnu sjetvu. Proizvođače brine rast cijena plavog dizela te smo tražili da se zamrzne cijena tijekom najintenzivnijih proljetnih radova kako ne bi dodatno i s te strane imali povećanje troškova”, ističu u HPK.

Komentirajte prvi

New Report

Close