Čehok, Horvat, Bunić i Vitez optuženi u slučaju Tehnobeton

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. svibanj 2014. u 13:32
Ivan Čehok/Marko Jurinec/PIXSELL

U izjavi za Hinu Čehok je kazao da nema informacije o novoj optužnici za korupciju.

Protiv bivšeg varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka, njegova zamjenika Zlatka Horvata, poduzetnika Miroslava Bunića i bivšeg pročelnika jednog od varaždinskih gradskih ureda Stanka Viteza Uskok je podigao optužnicu zbog primanja i davanja mita te zlouporabe položaja i ovlasti kojima je Varaždin u tzv. slučaju Tehnobeton navodno oštećen za više od šest milijuna kuna.

Čehoka i Horvata Uskok tereti da su od Bunića primili mito kako bi punih osam godina, od 2003. do 2011. pogodovali njegovim tvrtkama pri dobivanju poslova od grada Varaždina i u podmirivanju komunalnih obveza.

U izjavi za Hinu Čehok je kazao da nema informacije o novoj optužnici za korupciju. "Nemam takve informacije, ali nisam niti iznenađen", poručio je Čehok s odmora na Ugljanu. Kazao je da je podizanje optužnice očekivao te ponovio da nije kriv za optužbe koje mu se stavljaju na teret.

Horvat i Bunić također još nisu službeno obaviješteni da je protiv njih podignuta optužnica pa ništa nisu željeli ništa komentirati.

Ne navodeći imena, već samo funkcije i inicijale, Uskok je na svojoj internetskoj stranici objavio da je Čehok još 2003. prilikom prodaje gradskog zemljišta pogodovao Bunićevoj tvrtki na način da je nakon otvaranja ponuda zatražio da se dostave nove ponude u kojima će cijena četvornog metra biti znatno niža od prvotne.

Nakon što su dostavljene korigirane ponude Čehok je u ime grada s Bunićevom tvrtkom sklopio ugovor o prodaji građevinskog zemljišta čime se tvrtka okoristila za 346.500 eura, dok je Varaždin, po tvrdnjama tužiteljstva, oštećen za više od 390 tisuća eura.

Čehoka i njegova zamjenika Uskok tereti i da su od rujna 2005. do lipnja 2011. sukladno dogovoru s Bunićem, koji im se obvezao isplatiti milijun kuna, pogodovali njegovim tvrtkama prilikom zamjene nekretnina, dobivanju i realizaciji poslova s gradom te podmirenju obveza za komunalne doprinose, čime je Varaždin oštećen za preko 3,2 milijuna kuna.

Kao protuuslugu za pogodovanje Bunić je, navodno, platio 100 tisuća kuna za Čehokov stan te još 103 tisuće kuna za stan Horvatova sina.

Uskok tvrdi da je za pogodovanje u podmirenju komunalnih doprinosa jedna od Bunićevih tvrtki Horvatu platila stan vrijedan preko 281 tisuća kuna, a Čehoku građevinske radove vrijedne preko 43 tisuće kuna. Čehok je navodno tražio i besplatno opremanje stana, no to, prema tvrdnjama tužiteljstva, na kraju nije realizirano.

Viteza se tereti da je kao protuuslugu za žurno izdavanje građevinskih i lokacijskih dozvola omogućena kupnja stanova po znatno nižoj cijeni od tržišne, čime je pri kupnji tri stana navodno uštedio 145 tisuća eura.

Čehoka kojega Uskok od ranije sumnjiči za korupciju odnosno pogodovanje drugom varaždinskom poduzetniku Davoru Patafti posljednja optužnica tereti i da je bez javnog natječaja zaposlio dvije osobe u varaždinskom Upravnom odjelu za kulturu, sport i tehničku kulturu.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ako bi ovaj čovjek mene nekada potražio bilo kakav novac, usluge, zlatne vrijednosti, ja bi se toliko uplašio da bi njemu dao i više od nego što bi tražio , tako ja bi mislio da oni koji su imali nekakvo mitovanje sa njim nisu ništa mogli kriviti sebe jer nitko ne može ostati ravne duše ako bi ovaj čovjek nešto traženjem za sebe uvjetovao

New Report

Close