Cappelli primio prijevoznike, njihovom se prosvjedu priključile i druge branše

Autor: Darko Bičak , 21. svibanj 2020. u 22:00
Poduzetnici generalno traže smanjivanje nameta, digitalizaciju/DALIBOR URUKALOVIĆ/PIXSELL

Poduzetnici generalno traže smanjivanje parafiskalnih nameta, digitalizaciju i optimizaciju birokracije i Državnog inspektorata te manju lokalnu upravu i samoupravu.

Iako se, prije najavljeni jučerašnji prosvjed na Markovu trgu u Zagrebu trebao odnositi samo na probleme povremenih prijevoznika koji od početka godine zbog korone nemaju zapravo nikakvog prijevoza, skup se pretvorio u generalni bunt poduzetništva protiv pasivnosti Vlade i inertne situacije u kojoj bi mnoge tvrtke i obrti mogli propasti.

Prijevoznicima su se priključili i nezadovoljnici iz djelatnosti vezanih uz turizam, ugostiteljstvo i članovi Udruženja Glas poduzetnika (UGP) kao i nezadovoljni građani.

Marko Slišković, iz Inicijative povremenog prijevoza, kaže da su ih tek na ovom prosvjedu počeli ozbiljno shvaćati te da su imali sastanak s ministrom turizma Garijem Cappellijem gdje im je, tvrdi, rečeno da oni žele pomoći i traže se zajednička rješenja. Hrvoje Bujas, predsjednik Udruženja Glas poduzetnika, kazao je da poduzetnici traže više pravde, da se PDV naplaćuje po naplati fakture.

“Vidjet ćete kako je to kad ste vi zadnji u lancu. Režite poreze, država smo s najviše poreza. Imat ćemo manje nezaposlenih i zadovoljne poduzetnike. Ja ovog premijera više neću zvati, zvat ću budućeg. Želimo reći da raspuštanje Sabora nije bilo u pravom trenutku. Mi sada nemamo s kime pričati o dugoročnim mjerama. Jutros smo imali razgovor s tri ministarstva, konačno su nas počeli ozbiljno shvaćati. Bolje ikad nego nikad. Ovo su sad vatrogasne mjere”, rekao je Bujas te dodao da su dobili ozbiljna obećanja iz ministarstava, a da će se do 27. svibnja znati koliki dio novca iz europskih mjera dobiva Hrvatska.

Skup je podržao i poduzetnik Davor Huić, inače predsjednik Udruge poreznih obveznika Lipa, koji je prošlog tjedna javno istupio iz Hrvatske udruge poslodavaca.

“U prošlom sazivu Sabora samo su tri zastupnika bili poduzetnici, a ostalo javnosektoraši. U Hrvatskoj zakone donese ljudi koji nikad nisu kreirali vrijednost. Napor udruge Lipa je da se u Hrvatskoj treba raditi na drukčiji način, moramo biti efikasniji, smanjiti poreze i ukinuti parafiskalne namete. Tu će trebati hrabrosti. Pozivam vas da na izborima izaberete one koji će zastupati vaše interese”, kazao je Huić.

Poduzetnici, čulo se jučer, generalno traže smanjivanje parafiskalnih nameta, digitalizaciju i optimizaciju birokracije i Državnog inspektorata te manju lokalnu upravu i samoupravu, dok su prijevoznici fokusirani na pregovore s leasing kućama oko jednogodišnjega moratorija na plaćanje rata te pomoć države u tom razdoblju.

Komentirajte prvi

New Report

Close