Cappelli o koronavirusu: Ništa nas neće iznenaditi

Autor: Ana Blašković , 03. veljača 2020. u 22:00
Turista iz Kine danas 5 puta više nego 2010./ REUTERS

Za turizam kao našu najvažniju gospodarsku granu važni su i sve brojniji kineski gosti.

Zabrinutost zbog širenja koronavirusa (14.577 oboljelih u nedjelju uz 304 smrtna slučaja, posljednji podaci WHO-a) sve se više prelijeva na gospodarstvo.

Unatoč proglašenju globalne zdravstvene prijetnje, Svjetska zdravstvena organizacija i dalje stoji pri ocjeni da su ograničenja prometa nepotrebne, a čelnik Tedros Adhanom Ghebreyesus ponovio je da "nema razloga za mjere koje se nepotrebno upliću u međunarodna putovanja i trgovinu".  "Pozivamo zemlje da primijene odluke koje su utemeljene na dokazima i one koje su dosljedne", prenosi Reuters.

Premda je nemoguće procjenjivati što bi se moglo događati ni kada bi se stanje moglo normalizirati, prvi na udaru našli su se promet i putovanja. Izgledno je da će prvi efekt osjetiti turizam i povezane grane. Građani članica Unije u 2018. putovali su u Kinu više od 1.750.000 puta, to je 2% svih putovanja van EU, izračunao je Eurostat. Broj putovanja varira: u 2018. skočio je više od trećine u odnosu na 2017. kada je pao za petinu.

U pola slučajeva radilo se o poslovnim putovanjima koja uglavnom traju do tjedan dana, dok ostatak čine odmor i posjeti prijateljima i rodbini (trajanje do mjesec dana). No, putnici iz Kine progresivno su sve važniji za europski turizam. Danas je kineskih turista čak pet puta više nego prije 10 godina – potvrda je to rasta kupovne moći i otvaranja te zemlje prema svijetu. U 2018. u hotelima i ostalom turističkom smještaju diljem Europe zabilježeno je 22 milijuna noćenja, 7 posto više nego godinu prije.

Glavna destinacija su im Italija, Francuska i Njemačka. U Hrvatskoj je lani ostvareno oko 494.000 dolazaka i 668.000 noćenja, što je u dolascima 90-ak tisuća, a u noćenjima 120-ak tisuća više. Premda u ukupnoj brojci to čini manje od 1% (u dolascima 0,62%, noćenjima 0,5%), efekt koronavirusa osjetit će i najvažnija domaća gospodarska grana. "Vlada je već u punoj pripremi, ništa nas neće iznenaditi, pratimo sve što se događa u okolici, u turističkim zemljama oko nas", poručio je resorni ministar Gari Cappelli. A u kojoj mjeri će se posredno preliti šokovi preko trgovinskih partnera, tek će se zbrajati. 

Komentirajte prvi

New Report

Close