Capakova zamjenica: Bilo bi dobro da se uvedu covid-potvrde za djecu

Autor: Poslovni.hr , 13. prosinac 2021. u 13:10
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Nova pošiljka cjepiva za djecu, kaže, stiže u ožujku naredne godine.

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin rekla je novinarima kako je cjepivo stiglo u uobičajenoj proceduri. “Avion s cjepivom stiže ponedjeljkom i kreće distribucija”, kaže ona.

“Ovo što smo vidjeli, nije sve za djecu, dvije su kutije za djecu, ostalo za odrasle. Ukupno 48.000 doza za djecu od 5 do 12 godina. Djeca od 12 do 18 godina se cijepe cjepivom kao odrasli”, pojasnila je.

“Nešto cjepiva će ostati u HZJZ-u, ostalo ide u županijske zavode za javno zdravstvo, a odatle u ambulante. Kako javljaju iz županijskih zavoda, svi će organizirati cijepljenje kroz pedijatrijske ambulante, školsku i obiteljsku medicinu. Tamo gdje bude veći interes organizirat će se cijepljenje i na punktovima”,  govori Pavić-Šimetin dodajući da se booster doza ne odnosi na djacu. “Za djecu koja su imunokompromitirana se odnosi treća doza, ona se daje već mjesec dana nakon prve dvije doze”, kaže.

Na pitanje kakav je interes za cijepljenje djece kaže: “Roditelji se raspituju za cijepljenje, pogotovo roditelji koji su cijepili djecu stariju od 12 i oni koji su se sami cijepili. Posebno vidimo interes kod roditelja čija su djeca kronično bolesna, pogotovo ako su imunodeficijentna. Interesa ima, on nažalost nije, i neće biti kao u nekim zapadnihm zemljama gdje je već više od 50 posto starije djece od 12 godina cijepljeno.” Dodaje i da će u Školi narodnog zdravlja u Zagrebu početi s cijepljenjem djece već u srijedu, a nastaviti u subotu.

Razlika u cjepivu za djecu i odrasle

Što se tiče razlike u cjepivu za djecu i onome za odrasle, Pavić Šimetin kaže kako se sama bočica razlikuje u boji čepa, a da je za liječnike važno “da je u bočici 10 doza cjepiva i da se ono treba potrošiti u roku od 12 sati”.

“Djeca dobivaju dvije doze kao i odrasli. Dječja doza je jedna trećina doze za odrasle”, kaže.

Što se tiče covid potvrda za djecu Pavić Šimetin kaže: “To treba s AKD-om razmotriti, ali bilo bi dobro kad bi se moglo ići na covid potvrde.”

Nova pošiljka cjepiva za djecu, kaže, stiže u ožujku naredne godine.

Koliko je djece cijepljeno dosad?

Prema riječima zamjenice ravnatelja HZJZ-a prvom dozom cijepljeno je oko 6400 djece između 12 i 14 godina, što je oko 5,18 posto te dobne skupine. Cijepljeno je i 55000 mladih od 15 do 19 godina. “Kako raste dob, raste i obuhvat cijepljenja”, kaže.

“Booster doza ide jako dobro, već 10 posto, i više čak, onih koji su primili prvu dozu su primili i booster. Pogotovo velik odaziv je među zdravstvenim djelatnicima. Odaziv je dobar, ali treba biti bolji”, zaključuje.

Komentirajte prvi

New Report

Close