Capak rekao što misli o maskama koje same ubijaju virus

Autor: Poslovni.hr , 21. kolovoz 2020. u 09:19
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Capak je objasnio i zašto Hrvatska nema popis zemalja iz kojih bi bilo zabranjeno ući u zemlju.

Članovi nacionalnog stožera danas popodne u Vladi su se sastali s premijerom i razgovarali o brojkama u posljednjih nekoliko dana, kada se obaraju rekordi po broju novozaraženih koronavirusom. Danas je zabilježeno čak 255 novih slučajeva. Epidemiološku situaciju za Novu TV komentirao je član Stožera Krunoslav Capak.

Krunoslav Capak kaže da su sa premijerom na sastanku bili on, Davor Božinović, Alemka Markotić i Vili Beroš te razmjenjivali informacije i komentirali situaciju, ali nisu došli ni do kakvih zaključaka. Uskoro će pozvati i predstavnike lokalnih stožera u Zagreb na sastanak kako bi razgovarali o aktivnostima i mjerama koje nas čekaju na jesen.

“Mislimo da su mjere dobre. Nažalost ne drže ih se svi. Puno ljudi došlo je na obalu, sezona je iznad očekivanja. Masa mladih je na obali, a simptomi bolesti su nam povoljni, većina koji obole nemaju simptome pa se ponašala kao da se ništa ne događa i zabavljali su se i u noćnim klubovima i izvan, a sad kad se vraćaju na kontinent, ispada da su više pozitivni nego što je očekivano.

Važno da ih uhvatimo što više pri povratku s tih rizičnih događaja i mjesta, izoliramo i stavimo kontakte u izolaciju”, rekao je Capak za Novu TV i dodao kako epidemiolozi na tome intenzivno rade.

Capak je objasnio i zašto Hrvatska nema popis zemalja iz kojih bi bilo zabranjeno ući u zemlju. Kaže kako su se kriteriji dogovarali prije sezone prema preporukama Europske unije koje su bile da se granice otvore prema zemljama slične epidemiološke situacije.

“U cilju nam je bilo pozvati što više građana EU-a u Hrvatsku”, kazao je te istaknuo kako je većina europskih zemalja “zelena prema Hrvatskoj”. No dodao je i kako “intenzivno razmišljamo da stavimo neke zemlje na crvenu listu, s višom incidencijom zaraze od nas. Mi smo na sredini”, kazao je.

Ističe i kako su kriteriji o broju zaraženih na 100.000 stanovnika relativni te je većina zemalja koje su nas stavile na “crvene liste” te mjere donijela privremeno.

Na pitanje o novim maskama koje navodno uništavaju virus Capak odgovara da su dobili tu infomaciju te su njegovi asistenti pokušali pronaći literaturu, ali podataka o tome nema.

“Bitno je reći da je svaka takva zaštitna maska koja se deklarira da je virucidna treba proći ispitivanja. Za sada nemamo potvrdu i ne bih ih preporučio”, kazao je Capak te dodao kako su od HALMED-a tražili informacije o tim maskama.

Za kraj je komentirao ispomoć epidemiolozima od mladih liječnika. Kaže kako je procjena da će ih biti 159, ali svake godine medicinu završi 300 liječnika, a pokušava se s ministarstvom promijeniti uvjeti rada pod nadzorom, koji mladi liječnici moraju proći, te da se za taj rad prizna i epidemiologija.

Komentirajte prvi

New Report

Close