Capak rekao kada bi se epidemiološka slika u Hrvatskoj trebala popraviti

Autor: Poslovni.hr , 30. lipanj 2020. u 08:58
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL

Capak je rekao kako su sve zemlje počele relaksirati mjere nakon čega im je broj novozaraženih porastao.

“Nama se epidemiološka slika pogoršala unazad 10-ak dana. Od sredine svibnja do sredine lipnja smo imali izvanrednu epidemiološku situaciju i po broju novooboljelih smo bili prva zemlja u Europi”, rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koji se u sinoćnje Otvoreno na HTV-u javio putem Skypea.

Komentirao je trenutnu situaciju u zemlji i rekao kako su i prije počeli planirati otvaranje pojedinih aktivnosti poput škola, fakulteta.

Sredinom lipnja se, dodao je, situacija počela pogoršavati kada su se naši građani zarazili u BiH, a paralelno su popuštale mjere i građani su se početi slobodnije ponašati. Nakon toga je došlo do slučaja u Đakovu kada se u samostan vratilo nekoliko osoba s Kosova. Rekao je kako su od dva slučaja nastala dva velika žarišta.

Capak smatra da je situacija pod kontrolom, HZZO je u dnevnom kontaktu s osobama na terenu. Dodaje da se te situacije ne mogu riješiti preko noći, ali stavlja se pod kontrolu iz dana u dan i vjeruju da ćemo u idućih 10-ak dana imati bolju epidemiološku situaciju.

Turizam i granice

Tomislav Fain, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija, komentirao je što bi bilo kada bi Slovenija dala preporuke svojim građanima da ne dolaze u Hrvatsku, kaže da su oni naši dragi susjedi i da ipak nećemo završiti na njihovoj žutoj listi. Rekao je u Hrvatskoj još nismo imali niti jednog gosta koji je došao i donio virus.

“Gosti se više boje i plaše povratka i uvjeta koje će morati proći kada će se vraćati kući”, rekao je Sean Lisjak, predsjednik Udruženja marina Hrvatske gospodarske komore koji se u emisiju javio iz HRT-ovog studija iz Pule. Niti on nema informaciju da je itko od gostiju zaražen., rekao je Sean Lisjak, predsjednik Udruženja marina Hrvatske gospodarske komore koji se u emisiju javio iz HRT-ovog studija iz Pule. Niti on nema informaciju da je itko od gostiju zaražen.

Dodao je kako su marine popunjene, a zaživio je i čarter promet. Sve je to daleko od onoga na što smo navinuti.

Zoran Ničeno, načelnik Uprave za granicu Ministarstva unutarnjih poslova, pomoćnik Glavnog ravnatelja policije govorio je o otvaranju granica i o tome što će se mijenjati od 1. srpnja.

“Europsko vijeće je uputilo u pismenu proceduru preporuku o postepenom ukidanju ograničenja putovanja, prvenstveno se odnose na ograničenja koja su međusobno nametnule zemlje članice, a tek onda i na treće zemlje. Lista trećih zemalja još nije usuglašena”, rekao je.

Odluka Vijeća će se znati u utorak, rekao je dodavši da vjeruje kako će se Stožer sukladno tome odrediti i donijeti odluku kako će biti dalje.

Capak: Moramo se naučiti živjeti s koronavirusom među nama jer on neće tako skoro nestati

“Postoji jedna blaga šizofrenija, neodlučnost i strah s jedne i druge strane”, rekao je Marko Jurčić, savjetnik predsjednika Hrvatske gospodarske komore.

Smatra da treba ići u otvaranje granica, ali uz mjere opreza. Dodaje kako ne možemo otvoriti granice,a da ne očekujemo niti jedan novi slučaj.

“Potreban je lagani balans”, rekao je.

Capak je rekao kako su sve zemlje počele relaksirati mjere nakon čega im je broj novozaraženih porastao.

“Mi se moramo naučiti živjeti s koronavirusom među nama jer on neće nestati tako skoro, ima više varijanti što će se u budućnosti događati, ali u ovome trenutku moramo naučiti živjeti s koronavirusom i držati se epidemioloških mjera”, dodao je.

Naglasio je kako neće koronavirus nestati čak i ako nema turista, on je u populaciji i cirkulirat će.

“Širenje koronavirusa na druge osobe sprečava pridržanje epidemioloških mjera”, dodao je Capak.

Komentirajte prvi

New Report

Close