Capak objavio tri nova pravila za testiranje i izolaciju

Autor: Poslovni.hr , 21. rujan 2020. u 13:38
Foto: Robert Anic/PIXSELL

“Danas smo imali 70, to nije realna brojka, sutra ćemo imati više. Ali dva tjedna mi kontinuirano imamo silazni trend broja oboljelih i nadamo se da će se taj trend nastaviti”, rekao je Capak.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak, gostovao je u programu N1 i komentirao trenutnu situaciju s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj.

Najbitnija promjena u dokumentu da će izolacija od sada trajati 10 dana, dosad smo imali 14 dana, rekao je Capak za N1, govoreći o novom dokumentu o koronavirusu koji će izdati.

Istaknuo je da osoba nakon desetog dana izolacije više nije zarazna te da nema potrebe da i dalje bude u izolaciji. “Ako 24 sata osoba nije imala temperaturu i simptome, izlazi iz izolacije. Izuzetak su teški slučajevi”, rekao je Capak.

Što se tiče kriterija za testiranje, oni se bitno ne mijenjaju, osim što smo uveli učenike i studente u domovima i one osobe koje idu u škole i fakultete medicinskog tipa, koji će biti tretirani kao medicinsko osoblje. Prioritetne su skupine starije osobe i oni koji s njima rade, i treća bitna novost je da dosad osobe koje su bile pozitivne, osoba koja ima dokazanu potvrdu da je preboljela bolest, tri mjeseca ne mora ići u samoizolaciju ako i bude u kontaktu sa zaraženom osobom, rekao je Capak.

Upitan spremaju li se nove mjere ili odluke stožera, Capak je rekao da ponedjeljkom obično imamo nižu brojku, jer je manje testiranja. “Danas smo imali 70, to nije realna brojka, sutra ćemo imati više. Ali dva tjedna mi kontinuirano imamo silazni trend broja oboljelih i nadamo se da će se taj trend nastaviti”, rekao je Capak.

Govoreći o velikom broju novooboljelih tijekom ljeta, Capak je rekao da je to krajem kolovoza bilo izraženije.

“Treba vremena da se razvije teži oblik bolesti i da osoba ide na respirator te da se dogodi loš ishod. Sada plaćamo danak velikom broju oboljelih tijekom kolovoza. Osobe koje su hospitalizirane su one koje imaju teže simptome, kroničnu bolest ili neki drugi komorbiditet. Njih ima negdje oko 2.500, a od početka epidemije do danas nešto manje od 10 posto tih ozbiljno bolesnih koji premine, rekao je Capak.

Rekao je da trenutno u Hrvatskoj nema značajnijih žarišta, ali da treba pratiti Vinkovačke jeseni i gay pride, koji su održani protekloga vikenda, jer su okupili veliki broj ljudi.

Komentirajte prvi

New Report

Close