Capak objavio koliko se doza cjepiva očekuje u travnju, a ni za te nedovoljne količine nema garancije

Autor: Poslovni.hr , 24. ožujak 2021. u 11:26
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

U posljednja 24 sata zabilježen je 1891 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 7600. Među njima je 1038 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 99 pacijenata. Preminulo je 20 osoba. Udio pozitivnih u ukupno testiranima premašio je 20 posto.

Krunoslav Capak rekao je da u tjedan dana imamo rast od od 32 posto. Prosječna incidencija je 307,6, najniža u Istarskoj, a najviša u Primorsko-goranskoj. Na listi zemalja EU Hrvatska je na 8. mjestu. Najlošija je Estonija s incidencijom 1502,3. Lošije stojimo po stopi smrtnosti jer smo na 18. mjestu. Udio danas je 20.3 posto.

Kazao je kako je 16.3. izdan dopis županijskim zavodima kako se može doći do popisa starijih od 65 te da se onim obiteljskim liječnicima koji imaju više starijih da više cjepiva.

“Očekujemo da se to krene popravljati”, rekao je.

Božinović o mjerama

'Mjere ističu krajem mjeseca. Početkom travnja donijet ćemo nove mjere, sredinom travnja nove mjere. O nama ovisi hoće li to biti samo produljivanje, hoće li biti neka restriktivnija rješenja ili će biti liberalnija', naglasio je Božinović.

“Nama je AstraZeneca smanjila doze, Pfizer nam redovito isporuče. U travnju od Pfizera raste na više od 50.000 doza tjedno”, rekao je. “AstraZenecine količine su smanjene za travanj na dva puta po 20.000 i dva puta po nešto manje od 46 tisuća”, rekao je dodajući da se još ne može potvrditi da će isporuka biti doista u tim količinama.

“HZZJ je donio odluku o količini cjepiva. Tada se nije moglo naslutiti da će biti ovakvih problema s isporukom AstraZenece. Kad smo donosili odluku o količinama, vodili smo se i dinamikom distribucije cjepiva”, naveo je Vili Beroš.

“Na osnovu tadašnjih informacija struka je vrlo promišljeno donosila odluke o količinama. Postoje dodatne doze koje smo mogli odrediti, i to smo od radili”, dodao je. Kazao je i da je trenutno ukupno naručeno više od osam milijuna doza cjepivo od raznih proizvođača.

Božinović je potvrdio da one koji krše mjere više neće imati pravo na novčane potpore.

“Bitno je je li netko krši mjere i je li registriran. Nije važno je li upozorenje, koje je također vid sankcije, ili je izdan prekršajni nalog”, rekao je. “Ravnateljstvo civilne zaštite će poslati popis svih tih pravnih subjekata i oni više neće imati pravo na potpore”, rekao je Božinović

Komentari (2)
Pogledajte sve

Totalne i apsolutne kretenicine.

Ukinuti koronu smjesta!

Nikakvo testiranje, brojanje i izvjestavanje. Odmah prestati s tim odurnim sranjem.

jadnici, ko prosjaci čučite na rubu ulice i prosite za nekoliko doza koje smo svi preplatili, za bolest od koje umire 0,1% populacije i zbog koje smo sve doveli u blokadu.

New Report

Close