Capak o zabrani vjenčanja: Dobio sam stotine mailova ljutitih mladenki

Autor: Bruno Lipej , 08. srpanj 2020. u 09:17
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL

Dodao je da je u čitavoj Europi svima koji su popustili mjere narastao broj novooboljelih, pa tako i u Hrvatskoj.

Karantena je dobra, ali neodrživa, moramo se naviknuti na suživot, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak jutros u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska govoreći o “plesu” s koronavirusom. Što se tiče ograničenja posjeta roditelja djeci u bolnicama na 15 minuta, Capak je rekao da već razgovaraju o povećanju tog vremena te da misli da će se to i dogoditi.

– Neka roditelji razmišljaju u tom smjeru da mi već razgovaramo o tome da tu situaciju promijenimo, da bolnice stvore uvjete da je to moguće napraviti bez nekog velikog rizika, ulaza virusa u zdravstvenu ustanovu, rekao je Capak.

Capak je rekao kako strategija hammer and dance (čekić i ples) poznatog svjetskog epidemiologa znači da će se prvo morati “karantenizirati”, a nakon toga naučiti živjeti s virusom.

– Jer karantena je dobra, ali je neodrživa. Sa psihološkog, gospodarskog, svakog stajališta – ne može karantena dugo trajati, i zbog toga se moramo naviknuti na suživot, držati se mjera i, kao što kaže ovaj drugi naziv te strategije, plesati s virusom koliko je to moguće, rekao je Capak.

Dodao je da je u čitavoj Europi svima koji su popustili mjere narastao broj novooboljelih, pa tako i u Hrvatskoj.

– Sad je jako bitno da što ranije otkrijemo izvor zaraze, nekoga tko je zaražen, bolestan i da njegove kontakte stavimo u samoizolaciju, a njega izoliramo da ne može dalje širiti virus. Ako u tome budemo uspješni, držat ćemo stvar pod kontrolom. Nadamo se da ćemo biti uspješni, rekao je Capak.

Na pitanje hoće li se uvoditi restrikcije, rekao je da sve stoji na stolu i da o svemu razgovaraju, ali da one nikad ne završavaju dobro, već stvaraju revolt, pa smatra da je edukacija bolje rješenje.

Capak otkriva i kako je već dobio stotinjak e-mailova od ljutitih mladenki i organizatora svadbenih događaja.

– Čim smo rekli da ćemo smanjiti broj… Nismo nikad rekli da ćemo zabraniti vjenčanja, ja nikad nisam govorio o zabrani, nego sam govorio o strožim mjerama, rekao je i nastavio: “Neki su pristojni pa apeliraju, a neki su bezobrazni, prijeteći i tako dalje”.

Što se tiče situacije na granicama, konkretno sa Slovenijom, odbacio je tvrdnju da idemo prema crvenoj listi rekavši da se držimo “na sredini žute liste”.

Što se tiče ograničenja, Capak je rekao da su i oni razmišljali o tim kriterijima, ali su pustili da turisti dolaze kod nas jer je za Hrvatsku turizam strahovito važna grana gospodarstva. Međutim, dodao je, sada ponovno razmišljaju o tome. Rekao je i da imamo odličnu situaciju s turistima te da je svega par njih došlo zaraženo.

Što se tiče mogućnosti uvođenja obveze nošenja maski u zatvorenim prostorima, Capak je izrazio skepsu prema uvođenju te obveze u sve zatvorene prostore, rekavši kako misli da maske treba zadržati u područjima gdje više ljudi boravi u zatvorenim prostorima duže vrijeme.

O tome se razgovara, rekao je Capak.

Dodao je da tijekom epidemije nisu donosili zabrane ni kažnjavali ljude te da još uvijek misle da su najbolja mjera edukacija i upozoravanje, ali da će u slučaju potrebe razgovarati o postroženju i kontroli nošenja maski.

Capak je rekao da se u predizbornoj kampanji od strane oporbe i jedne stranke relativiziralo to može li epidemiolog odrediti samoizolaciju. Poručio je da to nije dobro.

– Apeliram na građane da slušaju što epidemiolozi govore jer to je naš posao, rekao je Capak.

Capak je rekao i da nema saznanja o pojavi novog virusa u Kini.

– Zasad nema zabrinutosti. Trenutno nema nekog novog virusa koji bi se mogao proširiti kao Covid, rekao je Capak.

Komentirajte prvi

New Report

Close