Božinović otkrio sljedeću prolaznu točku u popuštanju mjera, osvrnuo se i na uvođenje covid putovnica

Autor: Poslovni.hr , 19. veljača 2021. u 11:31
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Po ukupnoj stopi smrtnosti nalazimo se na 19 mjestu od 27 zemalja Europske unije, dodao je Capak.

Ovo je prvi put da je brojka dnevnozaraženih veća u odnosu na tjedan prije”, rekao je Krunoslav Capak. Što se 14-dnevne incidencije na tiče, najvišu ima Splitsko-dalmatinska, a najnižu Istarska županija. “U Europskoj uniji Hrvatska je na trećem mjestu, nižu incidenciju od Hrvatske imaju samo Finska i Danska”, rekao je Capak na press konferenciji Stožera civilne zaštite.

Po ukupnoj stopi smrtnosti nalazimo se na 19 mjestu od 27 zemalja Europske unije, dodao je Capak.

Imamo 11 potvrđenih slučajeva britanskog soja, rekao je Capak.

Novo je to da je HZJZ uveo screening test na nove avrijante i jučer smo testirali 17 uzoraka od kojih imamo 10 sumnji na novu varijantu, i sve smo uzorke uputili na potvrdu u Infektivnu kliniku. Imat ćemo potvrdu jesu li to UK sojevi ili nisu”, rekao je Capak.

O popuštanju mjera

Nama je sljedeća prolazna točka kraj ovog i početak idućeg mjeseca. Sigurno ćemo nastaviti donositi odluke na temelju promišljanja i modela. Moramo biti svjesni da se mora zadržati oprez i da se mjere moraju nataviti provoditi disciplinirano”, objasnio je ministar Božinović. “Ne treba se kockati”, dodao je.

Osvrnuo se i na uvođenje covid putovnica istaknuvši kako će Vlada učiniti sve što je u njezinoj moći da zabilježimo uspješnu turističku sezonu.

“Radi se o osjetljivoj materiji jer se u Europi smatra da ne bi trebalo doći do diskriminacije, mi ćemo se postaviti praktično. Sigurno će se razgovori intenzivirati da vidimo kako učiniti sve kako bi se turizam pokrenuo, da zabilježimo uspješniju turističku sezonu od prošle. Ostvarili smo oko 50 posto rezultata iz rekordne 2019. i po tome smo ispred svih naših prijatelja iz Europe”, rekao je Božinović .

 

Komentirajte prvi

New Report

Close