Capak otkrio po čemu smo među najgorima u Europi te pojasnio detalje nabave cjepiva protiv korone

Autor: Poslovni.hr , 11. studeni 2020. u 11:11
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Incidencija u 14 dana je vrlo visoka 772,2 što nas stavlja gotovo u vrh zemalja Europske unije. Stopa mortaliteta je 208 na milijun stanovnika po čemu smo na sredini ljestvice zemalja u EU. 

Krunoslav Capak ocijenio je da je ovaj tjedni porast o kojem govorimo zadnjih tjedana u stagnaciji. Porast je 4 posto u ovom tjednu, te tjedne postotne promjene su nam se smanjile. 28 posto je pozitivnih u ukupnom broju testiranja. Incidencija u 14 dana je vrlo visoka 772,2 što nas stavlja gotovo u vrh zemalja Europske unije, a ima županija i s višom incidencijom – Međimurska, Varaždinska i Krapinsko-zagorska gdje je viša od tisuću. Stopa mortaliteta je 208 na milijun stanovnika po čemu smo na sredini ljestvice zemalja u EU.

“Hrvatska se ozbiljno priprema za cijepljenje, imamo nacrt ali on nije još finiširan jer ne znamo u kojem momentu će nam doći i koliko će nam doći cjepiva. Mi smo se na vrijeme pobrinuli da rezerviramo količine cjepiva za više od 50 posto stanovnika RH, sklopili smo ugovor prije mjesec dana s Astra Zenecom za 2,7 milijuna doza. 1,8 milijuna stanovnika koji spadaju u vulnerabilne skupine, i 900 tisuća ćemo uzeti od Johnson&Johnsonsa, sklopili smo ugovor i s Pfizerom, naručili smo milijun doza, ali koliko će nam dodijeliti EU to ćemo vidjeti”, najavio je Capak.

Podsjetimo, u posljednja 24 sata zabilježeno je 2597 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 15513.

Među njima je 1545 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 178 pacijenata. Preminulo je 28 osoba. Do danas je ukupno testirano 582 170 osoba, od toga 9681 u posljednja 24 sata.

Komentirajte prvi

New Report

Close