Čak i domovi za stare i nemoćne dižu cijene, evo zašto i koliki je iznos u pitanju

Autor: Poslovni.hr , 07. lipanj 2022. u 12:39
Foto: Pixabay

Iz Doma pojašnjavaju kako su primorani podići cijene usluga jer im poskupljenje energenata, ali i hrane, dovodi u pitanje poslovanja same ustanove

Dom za starije i nemoćne u Slavonskom Brodu, u vlasništvu županije, u svibnju je odlučio kako će korisnici od 1. lipnja uslugu smještaja plaćati 20 posto više, a dodatne usluge 10 posto više, javlja Mirovina. Jednokrevetna soba prošle je godine koštala 2.816, a sada će koštati 3.379 kuna. Dvokrevetne su uvijek nešto jeftinije pa će korisnici koji su plaćali 2.365 od lipnja plaćati 2.838 kuna. Dom u ponudi ima i apartmane, jednokratni će s 3.630 kuna skočiti na 4.356 kuna.

Najskuplji dodaci poput onih za njegu duševnih bolesnika, nepokretnih i teže pokretnih korisnika rastu sa 759, 605 i 396 kuna na 835, 665 i 435 kuna. Tu su još i manji dodaci poput dijetalnog dodatka, dostave i serviranje hrane u sobu, mogućnost imanja hladnjaka ili klime u sobi – sve je to u lipnju poskupjelo za 10 posto.

Plin im gotovo 600 posto poskupio u godinu dana

Iz Doma pojašnjavaju kako su primorani podići cijene usluga jer im poskupljenje energenata, ali i hrane, dovodi u pitanje poslovanja same ustanove.

“Nažalost do navedenog uvećanja cijena usluga i dodatak na usluge došlo je uslijed nepredvidivog i do današnjeg dana neviđenog povećanja cijena energenata na svjetskom tržištu počevši od 2022. godine. Prije svega ovdje mislimo na energent grijanje za plin, cijene kojega su u odnosu na 2021. godinu uvećanje za otprilike 600 posto! Zatim, povećanje cijene alternativnog energenta Lož ulje za 90 posto i najava skorog povećanja električne energije za 100 posto, kao i samo povećanje cijena živežnih namirnica koje su u odnosu na 2021. godinu uvećane za otprilike 30 posto te novog rasta cijena živežnih namirnica od 30 posto koji su najavili pojedini dobavljači”,  navode iz Doma.

Poslali su nam i detaljnu usporedbu cijena plina iz 2021. godine u odnosu na 2022. godinu. Prošle su godine na plin potrošili 350.722,95 kuna. Ove godine će za istu razinu korištenja plina potrošiti čak 2,4 milijuna kuna što je povećanje od gotovo 600 posto o kojem pričaju. I da, radi se o ekonomski najpovoljnijoj ponudi koju su dobili.

“Navedena razlika neplaniranog iznosa od -2,05 milijuna kuna predstavlja više nego nenadoknadiv iznos koji bi doveo u pitanje poslovanja same ustanove”, objašnjavaju nam iz Doma.

I hrana skuplja, ali ne koliko i plin

Što se tiče hrane, ona je poskupjela dosta, ali ne toliko drastično kao energenti. Prošle su godine na sve živežne namirnice potrošili 972 tisuće kuna, a u 2022. će za istu količinu izdvojiti 1,27 milijuna kuna.

Iz Doma napominju kako se navedeno povećanje cijena usluga smještaja i dodatnih usluga ne odnosi na dio socijalno najugroženijih korisnika koji su temeljem Rješenja nadležnog Centra za socijalnu skrb smješteni u njihovu ustanovu

Komentirajte prvi

New Report

Close